Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία: Συμμαχία της ακροδεξιάς για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θέλει το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ

Γαλλία: Συμμαχία της ακροδεξιάς για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θέλει το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Έκκληση προς όλα τα δεξιά και ακροδεξιά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας κάνουν οι ηγέτες του «Reconquête!», του κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών, για συμμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι του κόμματος του Ζεμούρ, δήλωσαν στην εφημερίδα Le Figaro, πως είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες για συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λε Πεν, η οποία θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, καθώς και με τους συντηρητικούς «Ρεπουμπλικανούς» και το ακροδεξιό κόμμα «Debout La France».

«Αυτή η επιλογή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδιαιτερότητα της γραμμής και της στρατηγικής μας, που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στο πολιτικό φάσμα», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Μαριόν Μαρεσάλ, ο Γκιγιόμ Πελτιέ και ο Νικολά Μπε. Οι τρεις τους εκφράζουν την ανησυχία ότι οι εκλογές «παίζονται πάνω σε αριστερές θέσεις».

Ο Ζεμούρ, ο οποίος είχε προτείνει σε περίπτωση εκλογής του να απελάσει τους άνεργους μετανάστες και να μπλοκάρει τα εμβάσματα, είδε το ποσοστό της δημοτικότητάς του να καταποντίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συσπείρωση των ακροδεξιών υποψηφίων γύρω από την Λε Πεν, η οποία ήταν αντιμέτωπη με τον Μακρόν και στις εκλογές του 2017.

Μιλώντας στο δίκτυο BFM TV, η Μαρεσάλ, η οποία είναι ανιψιά της Λε Πεν, είπε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Μακρόν στην προεδρία, είναι «μια επιλογή» να εκλεγεί η Λε Πεν πρωθυπουργός.

Η Μαρεσάλ εντάχθηκε επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία του Ζεμούρ τον περασμένο μήνα επιφέροντας έτσι πλήγμα στην Λε Πεν, η οποία είχε ήδη πληγεί από άλλες αποστασίες.

Ο Μακρόν έχει διευρύνει το προβάδισμά του ενόψει του επαναληπτικού γύρου των εκλογών την Κυριακή, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει την νίκη. Και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους, που στήριξαν τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, πολλοί εκ των οποίων δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ρίξουν λευκό.

Χθες Τρίτη ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς ήρθε στην τρίτη θέση με μικρή διαφορά (22% έναντι 23% της Λε Πεν) κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις