Κόσμος

Γαλλία: Τέλος στην παρακολούθηση των πολιτών μέσω drone για τον κορονοϊό βάζει το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Γαλλία κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να σταματήσει “χωρίς καθυστέρηση” τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Παρίσι, για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πολιτών με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την άρση του lockdown, λόγω της απουσίας νομικού πλαισίου για τη χρήση αυτών των τεχνολογικών συσκευών.

Για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, η χρήση υπό αυτές συνθήκες αυτών των πτητικών μέσων “συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής”.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στη Γαλλία υπογραμμίζει τους “κινδύνους για μία χρήση που αντιβαίνει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων”.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε την προσφυγή που κατέθεσαν η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και η οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο La Quadrature du Net (‘Ο Τετραγωνισμός του Δικτύου’).

Κατά τη διάρκεια της ακροματικής συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε έντονος διάλογος σχετικά με τη δυνατότητα που προσφέρουν αυτά τα πτητικά μέσα για να αναγνωρίζονται οι άνθρωποι που βιντεοσκοπούνται σε δημόσιους χώρους.

Για το υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία του Παρισιού, η ταυτοποίηση προσώπων αυτή καθαυτή δεν αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο: όπως εξήγησαν, τα drones καθιστούν δυνατόν να εντοπίζονται μη επιτρεπόμενες συναθροίσεις, ώστε να αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας και να τις διαλύουν.

Το διοικητικό δικαστήριο, όμως, χωρίς να αμφισβητεί τα επιχειρήματα των αρχών, έλαβε την απόφασή του με βάση την κατεξοχήν ικανότητα αυτών των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων να ταυτοποιούν τους πολίτες, και ως εκ τούτου τον κίνδυνο για κακή χρήση της.

Για το δικαστήριο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση αυτών των μέσων, θα χρειαζόταν είτε ένα διάταγμα, που να ρυθμίζει τη χρήση τους, είτε να διαθέτουν τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία του Παρισιού τέτοιον εξοπλισμό που θα καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό των ανθρώπων που βιντεοσκοπούνται.

Ο δικηγόρος της LDH Πατρίς Σπινοζί χαιρέτισε “τη βούληση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δείξει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις ελευθερίες”.

“Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί και σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια”, επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη χρήση αυτών των μέσων εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο
Επικεφαλής ναού στην Ταϊβάν ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό πάνω στον πρόεδρο Λάι – Δείτε βίντεο
Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας του Λιν Πέι-χουο είχαν πρόσφατα προσβληθεί από νοροϊό και ότι ο επικεφαλής του ναού μπορεί επίσης να έχει επίσης προσβληθεί
Ταϊβάν
Τζέφρι Επστάιν: Βρετανία και Γαλλία «ξεσκονίζουν» σεξουαλικές επιθέσεις σε θύματα στις δύο χώρες
Ανώνυμος μάρτυρας υποστήριξε πως μία γυναίκα δέθηκε σε ένα τραπέζι και «βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ», την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου και άλλοι άνδρες παρακολουθούσαν
Τζέφρι Επστάιν
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν: Στη Μέση Ανατολή stealth αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα, ιπτάμενα ραντάρ και THAAD
Η δύναμη που συγκεντρώνεται σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Ισραήλ, θα ήταν αρκετές για μια μεγάλη επιχείρηση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες
Σχηματισμός αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-22 και F-35, αεροσκάφους εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 και μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16