Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Θρίλερ ανάμεσα σε Μελανσόν και Μακρόν δείχνουν τα exit poll

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Θρίλερ ανάμεσα σε Μελανσόν και Μακρόν δείχνουν τα exit poll

Νίκη της Αριστεράς υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, ισοπαλία με τον Εμανουέλ Μακρόν ή νίκη του δεύτερου; Τα πρώτα exit polls από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία δείχνουν… θρίλερ. 

Το exit poll του France 2 έδειξε ότι η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και εκείνη υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνουν στο α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το ίδιο ποσοστό: 25,2% και να μάχονται ποια από τις δυο θα κερδίσει.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με το ίδιο exit poll, είναι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Σε άλλο exit poll, όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συνασπισμός της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν έρχεται πρώτος με 26,20% έναντι 25,80% της παράταξης του Εμανουέλ Μαρόν. Σύμφωνα με το ίδιο exit poll, ποσοστό 19,10% λαμβάνει το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 11,10% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%. 

 

Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη, αλλά με διαφορά μικρότερη του 1% από την παράταξη Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο στις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΕΡΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις