Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γαλλία: Χωρίς τρένα η χώρα λόγω απεργίας – «Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς μας»

Γαλλία: Χωρίς τρένα η χώρα λόγω απεργίας – «Ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς μας»

Παρέλυσε η Γαλλία λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών. Τα συνδικάτα απορρίπτουν ως ανεπαρκείς τις προτάσεις της διοίκησης για αυξήσεις 2,2 – 3,7%.

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους σε όλη τη Γαλλία κατέβηκαν σε απεργία, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και σε μία περίοδο κοινωνικής αναταραχής και σε άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς «ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς».

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα των SNCF, των γαλλικών κρατικών σιδηροδρόμων, συμμετείχαν στην απεργία. Ως αποτέλεσμα, ακυρώθηκε το 1/3 των υπεραστικών και των περιφερειακών δρομολογίων. Επηρεάστηκαν, επίσης, τα δρομολόγια του προαστιακού στο Παρίσι, καθώς και ορισμένα των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV.

Η απεργία αφορούσε μόνο τη σημερινή ημέρα, όμως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις το καλοκαίρι, καθώς τα συνδικάτα λένε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που τους πρότεινε η διοίκηση των SNCF είναι ανεπαρκείς. «Θα συμβουλευτούμε τα μέλη μας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ. Μπορεί να υπάρξουν και άλλες απεργίες αυτό το καλοκαίρι, ώστε να επανέλθει η διοίκηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ερίκ Μεγιέρ, της ένωσης Sud-Rail, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Γαλλία: Κόκκινο πανί ο πληθωρισμός

Η SNCF πρότεινε αυξήσεις που κυμαίνονται από 2,2% για το διοικητικό προσωπικό έως 3,7% για τους νεοπροσληφθέντες. Το συνδικάτο CGT Cheminots χαρακτήρισε «αισχρή» αυτήν την πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ταξιδιώτες από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αιτήματα και τα σέβομαι. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούν τον χρόνο και τα σχέδια των ανθρώπων», είπε ένας Αμερικανός, ο Ρεζά Τεραξάνι, το δρομολόγιο του οποίου ακυρώθηκε.

Το τεταμένο κλίμα στην κοινωνία, μετά και τις απεργίες στον ενεργειακό τομέα και το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ, αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφτασε στο 6,% τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων ζητούν αυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού, αύξηση του κατώτατου μισθού και υψηλότερα μπόνους που να καλύπτουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις