Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γαλλία: Υποψήφια στις εκλογές η Λε Πεν

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Μπορεί το κόμμα της μετά την ήττα στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών να κλυδωνίζεται και η ηγεσία της να αμφισβητείται πιο έντονα από ποτέ, αλλά η Μαρίν Λε Πεν μάλλον έχει κλείσει τ’ αυτιά της. Και είναι έτοιμη να βάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου για μια θέση στην Εθνοσυνέλευση, αφού στο μυαλό της είναι η μοναδική αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, που είχε την ίδια της την ανιψιά (και… δελφίνα της για πολλούς) Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν να την εγκαταλείπει, ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής διότι «σημαντικό να υπάρχουν βουλευτές που είναι σε θέση να αντισταθούν στις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν».

Όλα αυτά ενώ τις τελευταίες μέρες συνεργάτες της είχαν δηλώσει πως η Μαρίν Λε Πεν δεν είχε αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στο προπύργιό της, το Ενάν Μπομόν, όπου το 2012 είχε χάσει.

Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν, μια από τους δύο απερχόμενους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου, έχει αποφασίσει να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, πράγμα το οποίο έχει ρίξει έντονο φως στις διαφωνίες μέσα στο κόμμα

«Είναι σημαντικό (να θέσω υποψηφιότητα) μετά από όσα βλέπουμε και από όλη αυτή την αθέμιτη συνεργία μεταξύ των Σοσιαλιστών και των (συντηρητικών) Ρεπουμπλικανών» είπε η ακροδεξιά πολιτικός στο βραδινό δελτίο της τηλεόρασης TF1. «Χρειαζόμαστε βουλευτές που δεν είναι συνένοχοι και που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων και της Γαλλίας. Άρα η καλύτερη εγγύηση είναι να υπάρχουν βουλευτές του Εθνικού Μετώπου», τόνισε η Λε Πεν.

Η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές μέσα στο κόμμα, αλλά παραδέχθηκε ότι το θέμα του ευρώ είχε αναστατώσει μερικά από τα στελέχη της.

Το Εθνικό Μέτωπο αυτοχαρακτηρίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο καταρρίπτει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Το ακροδεξιό κομμα έχει μόνο δύο απερχόμενους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, το κατώτατο τμήμα της γαλλικής βουλής, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πάρει περίπου 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών της Εθνοσυνέλευσης στις 11 Ιουνίου.

Παρότι δεν αναμένεται να συγκεντρώσει το ίδιο ποσοστό ψήφων στον δεύτερο γύρο, το κόμμα αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του.

Η βαριά εκλογική ήττα της Λε Πεν έχει οδηγήσει το κόμμα σε έντονη αυτοκριτική, με μερικούς να επιρρίπτουν ευθύνες στην επικεφαλής του για την δέσμευσή της να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε