Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Γάζα: Η Αυστραλία διόρισε ειδικό σύμβουλο για τον θάνατο των εργαζομένων ΜΚΟ 

Γάζα: Η Αυστραλία διόρισε ειδικό σύμβουλο για τον θάνατο των εργαζομένων ΜΚΟ 
Φωτογραφία: Reuters

Να εξετάσει τις περιπτώσεις των θανάτων στη Λωρίδα της Γάζας επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης Αυστραλής, ανέθεσε η Αυστραλία σε πρώην ανώτατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεών της σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο Αυστραλός αξιωματικός καλείται να εξετάσει τις συνθήκες θανάτου των εργαζομένων της ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου οι υπεύθυνοι για τα αεροπορικά πλήγματα να «λογοδοτήσουν».

Η Λαλζόμι «Ζόμι» Φράνκομ, υπήκοος Αυστραλίας, 43 ετών, κι άλλοι έξι εργαζόμενοι της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK), σκοτώθηκαν την 1η Απριλίου σε τρία ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε τέσσερα λεπτά εναντίον της οχηματοπομπής τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός, που αναγνώρισε πως υπήρξε σειρά «σοβαρών σφαλμάτων», απάλλαξε δυο αξιωματικούς του από τα καθήκοντά τους, κάτι όμως που κάθε άλλο παρά άμβλυνε τη διεθνή αγανάκτηση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ χαρακτήρισε προχθές Σάββατο (Ο6.04.2024) «ανεπαρκείς» τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς.

Σήμερα, ονόμασε τον Μαρκ Μπίνσκιν, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας, μετέπειτα αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αυστραλίας, ειδικό σύμβουλο με εντολή να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να εγγυηθεί τη «διαφάνεια» της έρευνας.

Η Αυστραλία «κατέστησε σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση πως αναμένει και πιστεύει πως αυτή η συμμετοχή θα διευκολυνθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Η Καμπέρα αναμένει πως «όλοι οι υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτούς θα λογοδοτήσουν», επέμεινε, εκτιμώντας πως ο κ. Μπίνσκιν θα συνεισφέρει σε αυτό.

Θα συμβουλεύσει ακόμη την κυβέρνηση της Αυστραλίας για το εάν θεωρεί πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας.

Ο ιδρυτής και ηγέτης της WCK, ο Χοσέ Αντρές, αξίωσε χθες να γίνει πολύ «βαθύτερη» και «ανεξάρτητη» έρευνα για την αεροπορική επιδρομή, την οποία χαρακτήρισε «ασυγχώρητη».

Οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ, τρεις Βρετανοί, ένας Καναδοαμερικανός, ένας Πολωνός, η Αυστραλή και ο παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας τους, σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν να επιβλέψουν την εκφόρτωση πλοίου που μετέφερε 300 τόνους επισιτιστικής βοήθειας και είχε φθάσει στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας από την Κύπρο.

Κατά το πόρισμα έρευνας του ισραηλινού στρατού που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η οχηματοπομπή έγινε στόχος λόγω υποψιών πως σε κάποιο από τα οχήματα επέβαιναν δυο οπλισμένα μέλη της Χαμάς. Υποστηρίζεται πως δεν έγινε αντιληπτό πως τα οχήματα ανήκαν στη World Central Kitchen, παρότι έφεραν διακριτικά της σε εμφανή σημεία — και στις οροφές, ώστε να διακρίνονται από αέρος.

Η επιδρομή έγινε «κατά παραβίαση διαταγών και των συνηθισμένων επιχειρησιακών διαδικασιών», και η έρευνα έδειξε πως «το συμβάν» αυτό «δεν θα έπρεπε να είχε γίνει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις