Κόσμος

Gazprom: Η Δανία καθυστερεί τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2

Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις εξέφρασε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για δραστηριότητες στο εξωτερικό της Gazprom.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom δεν αποκλείει, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, να υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, η οποία είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους, εξαιτίας του ότι η Δανία δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα την όδευση του αγωγού μέσω των χωρικών της υδάτων.

Την ανησυχία του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για δραστηριότητες στο εξωτερικό της Gazprom Ντμίτρι Χάντογκ.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού διέρχεται μέσω των χωρικών υδάτων της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 έχει διασφαλίσει τις άδειες απ’ όλες τις χώρες εκτός της Δανίας.

Μέχρι στιγμής, επισημαίνει η Vedomosti, οι επίσημες ανακοινώσεις των διευθυντικών στελεχών της Gazprom ήταν αρκετά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τις προθεσμίες για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream-2

Σήμερα όμως η ρητορική της Gazprom έχει αλλάξει, ενώ παλαιότερα η εταιρεία ανακοίνωνε με σιγουριά ότι θα ολοκλήρωνε την κατασκευή του αγωγού εντός του έτους 2019, δηλώνει ο παλιός διευθυντής του τμήματος εταιρειών της Fitch Ντμίτρι Μαριντσένκο. Ο ίδιος προσθέτει ότι «με την ίδια σιγουριά η Gazprom παραδέχεται ότι είναι εξαιρετικά πολύ μεγάλες οι πιθανότητες ο αγωγός Nord Stream-2 να αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο». Παράλληλα επισημαίνει ότι «για τους ίδιους λόγους προφανώς ο πρόεδρος Πούτιν αυτές τις μέρες έθιξε το ζήτημα της υπογραφής εκ νέου της συμφωνίας για την μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας».

Ο Μαριτσένκο θεωρεί ότι μια προσφυγή κατά των ενεργειών της Ενεργειακής Επιτροπής της Δανίας είναι μια λογική διαδικασία. Αλλά όπως δηλώνει η εξέταση της θα απαιτήσει χρόνο και δεν θα επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος.

Η εφημερίδα Kommersant σε άρθρο της με το ίδιο θέμα επισημαίνει ότι, αν έως τον Αύγουστο η Δανία δεν δώσει την δική της συγκατάθεση, δεν θα καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί εντός του έτους η κατασκευή του αγωγού της Gazprom. Παρότι οι εργασίες για τη διέλευση του αγωγού μέσω του οικοπέδου της Δανίας μπορεί να διαρκέσουν ενάμιση με δύο μήνες, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον οι αναγκαίες δοκιμές και να γεμίσει ο αγωγός με φυσικό αέριο.

Ο εμπειρογνώμων Αλεξέι Γκριβάτς από το ρωσικό Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, εκτιμά ότι η τελευταία προθεσμία για την έγκριση της άδειας είναι ο Οκτώβριος του 2019. Κατά την άποψη του, το ενδεχόμενο της προσφυγής στην δικαιοσύνη και η απαίτηση να ζητηθούν αποζημιώσεις για ζημίες λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης, ενδέχεται να υποχρεώσει την Δανία να δώσει την σχετική άδεια, τη στιγμή που η δανέζικη κυβέρνηση, με το να καθυστερεί το ζήτημα, δεν ρισκάρει τίποτα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, «χτύπημα στη φυλετική ισότητα»
«Ένας νόμος γραμμένος με το αίμα, τον ιδρώτα και τις θυσίες των Αμερικανών για να εμποδίσουν τις φυλετικές διακρίσεις, για άλλη μια φορά αποδυναμώνεται», ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον
Στα 119,71 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη, ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει «ναι» σε μία συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ
The Rishiri Galaxy, an oil and chemical tanker sailing under the flag of Panama, is docked at the Texas City docks next to the Marathon Galveston Bay Refinery shortly after U.S. President Donald Trump announced a 60-day waiver of the Jones Act shipping law, in Texas City, Texas, U.S. March 18, 2026. REUTERS/Antranik Tavitian