Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Γένοβα: Ομολογία 16 χρόνια μετά τη δολοφονία Τζουλιάνι – “Έγιναν βασανιστήρια στους διαδηλωτές” [vid]

φωτό από youtube
φωτό από youtube

Ήταν Παρασκευή 20 Ιουλίου 2001, όταν ο Carlo Guiliani έπεφτε νεκρός στη πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα από τη σφαίρα του αστυνομικού Mario Placanica. 16χρόνια μετά ο επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας μιλά για την εκτέλεση του διαδηλωτή και παραδέχεται τα βασανιστήρια που έγιναν στους συλληφθέντες…

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε συνέντευξη του επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας, Φράνκο Γκαπριέλι, στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, με αναφορά στα βίαια συμβάντα στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Γένοβα, τον Ιούλιο του 2001.

Με αναφορά στη διαχείριση της δημόσιας τάξης στη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, ο Γραμπριέλι δηλώνει, χωρίς περιστροφές, ότι «ήταν μια τραγωδία». Προσθέτει πως «αν ήταν στη θέση του τότε διευθυντή της αστυνομίας, Τζάνι ντε Τζενάρο, θα είχε παραιτηθεί».

«Στη Γένοβα πέθανε ένας νέος» υπογραμμίζει ο Γκαμπριέλι, αναφερόμενος στη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι από αστυνομικό. Και υπενθυμίζει ότι «ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα υπέστη ψυχολογική και σωματική βία, η οποία στιγμάτισε τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τον σημερινό διευθυντή της ιταλικής αστυνομίας, «αν όλα αυτά είναι ακόμη αιτία πόνου, επιφυλακτικότητας, μνησικακίας, τότε σημαίνει ότι δεν υπήρξε αρκετός προβληματισμός, και δεν ήταν ούτε αρκετό το ότι ζητήθηκε συγγνώμη εκ των υστέρων».

Ο Γκαμπριέλι, τέλος, δηλώνει ξεκάθαρα ότι στο στρατόπεδο της αστυνομίας Μπολτζανέτο, όπου είχαν μεταφερθεί πολλοί διαδηλωτές της «αντιδιάσκεψης κατά της παγκοσμιοποίησης», «είναι σαφές ότι έγιναν βασανιστήρια» και τονίζει ότι πιστεύει πως θα έπρεπε, κάθε αστυνομικός που εργάζεται σε διαδηλώσεις και έρχεται σε επαφή με πολίτες, να φέρει έναν αριθμό πάνω στη στολή του, ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται, έστω και έμμεσα, η ταυτότητά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε