Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Το 61% θέλει μεγάλο Συνασπισμό δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μέρκελ Σουλτς Γερμανία δημοσκόπηση

Μεγάλο Συνασπισμό, δηλαδή κυβέρνηση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς, θέλει η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Το έδειξε ακόμη μια δημοσκόπηση.

Σήμερα Παρασκευή (15.12.2017) αναμένεται να αποφασίσει η ηγεσία του SPD για το αν θα συμμετάσχει στις διερευνητικές συνομιλίες με το CDU. Αλλά η δημοσκόπηση της εταιρίας Infratest dimap για λογαριασμό του «Πρωινού Μαγκαζίνο» του ARD στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς, να τα βρουν και να κάνουν κυβέρνηση.

Το 61% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής ενός «μεγάλου» συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Οι πολίτες θεωρούν το συγκεκριμένο σχήμα «καλό» ή «πολύ καλό». Αντιθέτως, περιορισμένη φαίνεται η προτίμηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Δημοσκόπηση – μήνυμα για Μέρκελ και Σούλτς

Το ποσοστό των Γερμανών που προτιμούν τον «μεγάλο» συνασπισμό έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες. Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των CDU και CSU (σ.σ. το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών) τάσσεται το 34%, ενώ το 59% είναι εναντίον.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, το 52% εκτιμά ότι η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Την αντίθετη άποψη έχει το 33%, με μόλις το 8% να θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν ίδια διαπραγματευτική ισχύ.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει ακόμη ότι το 68% των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι αν τελικά το SPD λάβει μέρος σε συνομιλίες με CDU/CSU και αυτές κριθούν επιτυχείς, έχει δεσμευτεί να αφήσει τον τελευταίο λόγο στα μέλη του.

Κι αν γίνονταν εκλογές

Στην περίπτωση πάντως που και αυτή η προσπάθεια αποτύγχανε και η Γερμανία προσέφευγε εκ νέου στις κάλπες, η Χριστιανική Ένωση θα έπαιρνε 32%, το SPD 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13%, οι Πράσινοι 12% και η Αριστερά με τους Φιλελεύθερους (FDP) από 9%.

Σε σχέση με την δημοσκόπηση της 7ης Δεκεμβρίου, το SPD χάνει 1% ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 2%. Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις