Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Αδιαφανής και ακατανόητη η ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Γερμανία για Κωνσταντινούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αποδοκίμασε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Η ακύρωση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είναι «ακατανόητη», κατήγγειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να κηρύξει άκυρο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών  στην Κωνσταντινούπολη και να διατάξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών δεν είναι διαφανής και είναι ακατανόητη για μας», αντέδρασε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Μόνο η βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων μπορεί και οφείλει να κρίνει ποιος θα καταλάβει το γραφείο του δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε ο Μάας.

«Ο σεβασμός των βασικών δημοκρατικών αρχών, μέσα σε διαφανείς εκλογικές συνθήκες, είναι κατά την άποψή μας απόλυτη προτεραιότητα», κατάληξε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ερντογάν: Η «καλύτερη απόφαση» η ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, χαιρέτισε σήμερα την αμφιλεγόμενη ακύρωση, χθες, των δημοτικών εκλογών που είχε κερδίσει η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη και υποστήριξε πως πρόκειται για την «καλύτερη απόφαση» διότι υπήρξε «οργανωμένη διαφθορά» και παρανομία και πως η ακύρωσή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

«Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.

«Τα στοιχεία που παράσχαμε είναι πολύ στέρεα (…) και δεν μπορούν να αντικρουσθούν», υποστήριξε αναφερόμενος στις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν από το AKP στην YSK για την Κωνσταντινούπολη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ακύρωση των εκλογών θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «να αρθούν οι αμφιβολίες αναφορικά με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» και «να ενισχυθεί η δημοκρατία μας».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις