Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γερμανία: Ακόμα και τα μέλη του ακροδεξιού AfD “φρίκαραν” με την δήλωση του προέδρου του κόμματος για τους Ναζί

Γερμανία: Ακόμα και τα μέλη του ακροδεξιού AfD “φρίκαραν” με την δήλωση του προέδρου του κόμματος για τους Ναζί

Αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος προκαλεί η δήλωση του Προέδρου της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ ότι η περίοδος του εθνικοσοσιαλισμού δεν ήταν παρά μια «κουτσουλιά» στην μακρά και ένδοξη γερμανική ιστορία.

Το «Εναλλακτικό Κέντρο», η μετριοπαθέστερη ομάδα της AfD, απαιτεί από τον κ. Γκάουλαντ μια δημόσια συγγνώμη, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την λαϊκιστική εικόνα του κόμματος.

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται κάτι τέτοιο από έναν πολιτικό με το στοιχειώδες τακτ και την ελάχιστη συναίσθηση ευθύνης για την ιστορία μας», γράφει σε ανακοίνωσή της η ομάδα. Στην ίδια ανακοίνωση το «Εναλλακτικό Κέντρο» κατηγορεί τον κ.Γκάουλαντ ότι δίνει την εντύπωση ότι η AfD είναι απολύτως ανοιχτή προς τα δεξιά και απολογείται για λογαριασμό του κόμματος προς τα θύματα των Ναζί, κάνοντας λόγο για «απίστευτη υποβάθμιση της ναζιστικής περιόδου». «Με όλον τον σεβασμό στο πρόσωπό του και στις υπηρεσίες του στην AfD, παρακαλούμε τον κ. Γκάουλαντ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη”, αναφέρουν.

«Πολύ ατυχή» και «ακατάλληλη» χαρακτήρισε την δήλωση και ο συμπρόεδρος του κ. Γκάουλαντ στο κόμμα Γιεργκ Μόιτεν, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι ο συνάδελφός του δεν υποβάθμισε την ναζιστική περιόδο. Ο ίδιος ο κ. Γκάουλαντ, με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται την αρχική του τοποθέτηση, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε έναν από τους πιο περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς της γερμανικής γλώσσας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις