Κόσμος

Γερμανία: «Άνευ προηγουμένου αποτυχία» – Τα διεθνή μέσα σχολιάζουν την μη εκλογή Μερτς στη θέση του καγκελαρίου

«Οι Γερμανοί περίμεναν πως η σημερινή ψηφοφορία θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα – αντ’ αυτού όμως προκάλεσε νέα προβλήματα», γράφει το CNN

Οι εξελίξεις στη Γερμανία είναι καταιγιστικές μετά τη μη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην θέση του καγκελαρίου από την Βουλή.

Τα μέσα εκτός Γερμανίας μετά την μη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς κάνουν λόγο για πολιτικό χάος και μιλούν για άνευ προηγουμένου αποτυχία.

Το αμερικανικό CNN γράφει: «Τώρα ο Μερτς αναμένεται πως θα καταφέρει να αναλάβει την εξουσία, όμως το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας βυθίζει τη Γερμανία σε ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος. Τις εκλογές του Φεβρουαρίου διαδέχθηκε μία μακρά περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και διαπραγματεύσεων, κατά την οποία το κατεστημένο της χώρας δεχόταν επιθέσεις από την ακροδεξιά AfD, αλλά και από την ολοένα και πιο παρεμβατική κυβέρνηση Τραμπ. Οι Γερμανοί περίμεναν πως η σημερινή ψηφοφορία θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα – αντ’ αυτού όμως προκάλεσε νέα προβλήματα».

«Η σημερινή αποτυχία του Μερτς είναι άνευ προηγουμένου», σχολιάζει η ιταλική Corriere della Sera. «Η Γερμανία βρίσκεται σε μία πρωτοφανή συνθήκη, η οποία αποδυναμώνει σημαντικά τον Μερτς. Όλοι προετοιμάζονταν για έναν θρίαμβο – στην Μπούντεσταγκ υπήρχαν ακόμη και αντιπροσωπείες άλλων κρατών, προκειμένου να συγχαρούν τον νέο καγκελάριο – και αντ’ αυτού η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χάους, που αφήνει άναυδη τη Γερμανία, αλλά και εντείνει την ανησυχία των Ευρωπαίων συμμάχων της».

Η δε τσεχική Hospodářské noviny σχολιάζει από την πλευρά της χαρακτηριστικά: «Για όλα υπάρχει μία πρώτη φορά, αλλά η Γερμανία βιώνει το τελευταίο διάστημα υπερβολικά πολλές “πρώτες φορές”. Στις φετινές εκλογές αναδείχθηκε δεύτερη η ακροδεξιά AfD και τώρα μάλιστα φαίνεται να προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο συναπτό έτος δίχως οικονομική ανάπτυξη. Και τώρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν εξέλεξε καγκελάριο – κάτι που από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βραζιλιάνα influencer πέθανε μετά από επέμβαση λιποαναρρόφησης στην Τουρκία – «Είχε καταναλώσει αλκοόλ» λέει ο σύζυγός της
Η Ana B υποβλήθηκε σε αυξητική στήθους, αφαίρεση λίπους και πλαστική στη μύτη στο νοσοκομείο Tusa, ωστόσο, αφού βγήκε από το χειρουργείο, οι παλμοί της καρδιάς της άρχισαν να επιβραδύνονται
Η 31χρονη influencer που πέθανε, «Ana B» 1
Αραγτσί: «Το Ιράν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ ενώ βομβαρδίζεται – Θα δεχτούμε μία λύση σαν εκείνη του 2015»
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν, είναι σαφές ότι είναι αντίθετοι στη διπλωματία, δεν θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα αυτό με ειρηνικό τρόπο»
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 8
Ιράν: «Μη ρεαλιστικές οι προτάσεις των Ευρωπαίων που κατατέθηκαν στη Γενεύη για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου»
Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε ότι ο μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί για τις αμυντικές ικανότητες της
Καπνός από πυραυλικές επιθέσεις στην Τεχεράνη
Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του αποκαλύπτουν οι New York Times – Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν
Ο Χαμενεΐ βρίσκεται σε καταφύγιο, έχει περιορίσει τις επαφές του και μιλάει πλέον με τους διοικητές του κυρίως μέσω ενός έμπιστου βοηθού
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ 12