Κόσμος

Γερμανία: Αντιδράσεις από την τοποθέτηση Γκάμπριελ στην Deutsche Bank

Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Bank θα γίνει ο πρώην Αντικαγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυτό το γεγονός της τοποθέτησης του Γκάρμπιελ στην Deutsche Bank έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των πρώην συντρόφων του.

«Πρόκειται για έναν πιστό ευρωπαϊστή και διατλαντιστή», γράφει στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, Πάουλ Αχλάιτνερ, ενώ ο ίδιος ο κ. Γκάμπριελ, αιτιολογώντας την επιλογή του, καταδικάζει όσους θεωρούν ότι «πουλάει την ψυχή του» ένας πολιτικός ο οποίος μετά το τέλος της καριέρας του βρίσκει απασχόληση στην ελεύθερη οικονομία. «Δεν πρόκειται ούτε στο μέλλον να αλλάξω τρόπο σκέψης και δράσης», δηλώνει στην BILD, αλλά δεν φαίνεται να πείθει τα στελέχη του SPD.

«Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είναι ειδικός στα τραπεζικά θέματα. Προφανώς θα βρίσκεται στο Εποπτικό Συμβούλιο προκειμένου η Deutsche Bank να επωφεληθεί από τις πολιτικές του επαφές. Για αυτό πληρώνεται βασιλικά», εκτιμά μιλώντας στο SPIEGEL η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD για τα δημοσιονομικά θέματα Τσανζέλ Κιτσίλτεπε και προσθέτει ότι «ένας πρώην αρχηγός του SPD δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς πλήττει την αξιοπιστία του κόμματος».

«Τίθεται το ερώτημα, τι θα κάνει στην πραγματικότητα. Η τράπεζα έχει προβλήματα στα θέματα τεχνολογίας, αλλά ο Γκάμπριελ δεν είναι ειδικός σε αυτά. Έχει προβλήματα σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλά ούτε αυτά μπορεί να τα λύσει ο Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ ξέρει μόνο από πολιτική», δηλώνει το Πρόεδρος του κινήματος πολιτών «Οικονομική στροφή» και πρώην βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ. «Δεν μπορώ να εξηγήσω τον ρόλο του αλλιώς, παρά μόνο ως ενός λομπίστα που θα οργανώνει τις επαφές με τους πολιτικούς», προσθέτει.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο βουλευτής Κόνσταντιν Κούλε έχει διαφορετική άποψη: «Το ζήτημα είναι αν θέλει κανείς να συντηρεί ανθρώπους σαν τον Ζίγκμαρ Γκάπριελ μέχρι την συνταξιοδότησή τους ή θέλει να τους επιτρέψει να εργαστούν», δηλώνει ο κ. Κούλε και επισημαίνει ότι “υπάρχει μια διαφορά στο εάν ένας γερμανός πρώην πολιτικός θέλει να εργαστεί για την Deutsche Bank, η οποία απασχολεί πολλούς Γερμανούς και αποταμιεύει τα χρήματα πολλών ανθρώπων και μικρών επιχειρήσεων στην Γερμανία ή για την Gazprom”, όπου εργάζεται ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ιδιαίτερα επικριτικός πάντως για την επιλογή του κ. Γκάμπριελ είναι ο γερμανικός Τύπος: «Ως αρχηγός του SPD έλεγε ότι θέλει να φτάσει στα θέματα που μυρίζουν, ενδεχομένως και άσχημα. Στην Deutsche Bank έφτασε στον στόχο του», γράφει σε άρθρο γνώμης το SPIEGEL. «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και η Deutsche Bank δεν πάνε μαζί. Η πρώτη αντιπροσωπεύει τις μεγάλες υπερβολες και ο δεύτερος κατέστρεψε τον εαυτό του και το SPD», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

Ερωτηθείσα σχετικώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ απέφυγε να σχολιάσει την ουσία του θέματος, ενώ περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι για τους πολιτικούς οι οποίοι κατείχαν κυβερνητικό αξίωμα απαιτείται διάστημα δύο ετών από την αποχώρησή τους μέχρι την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Το διάστημα αυτό έχει, πρόσθεσε, στην περίπτωση του κ. Γκάμπριελ, συμπληρωθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2019.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση Guardian: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με υβριδικό πόλεμο – Από τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά περιστατικών που, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται μεταξύ τους, επαναφέρουν τη συζήτηση για τον υβριδικό πόλεμο
Απογείωση αεροπλάνου
Μέτε-Μάριτ: Σάλος με βιβλίο που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη μεταμόσχευση της – Ζήτησε συγγνώμη ο συγγραφέας
Ένα βιβλίο για το Μουντιάλ του 2026 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του δότη πνευμόνων της Μέτε-Μάριτ
ARCHIVO - La princesa heredera de Noruega, Mette Marit, sonríe durante una recepción a deportistas noruegos que compitieron en los Juegos Paralímpicos de Milán Cortina, en Oslo, el viernes 10 de abril de 2026.
Δικαστής «μπλόκαρε» την κατασκευή της αψίδας του Τραμπ λίγο μετά την τελική έγκριση
Πάνω από 100 πρόσωπα, αιρετοί, βετεράνοι, αρχιτέκτονες, εξέφρασαν διαδοχικά και σχεδόν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην κατασκευή αυτής της αψίδας του θριάμβου στο κέντρο της Ουάσινγκτον
Μακέτα της προτεινόμενης αψίδας θριάμβου του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Πολιτικό σκάνδαλο στην Τουρκία: Προφυλακίστηκε η πρώην υπουργός του Ερντογάν, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά
Kατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - Το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο για σκάνδαλο με επενδυτικά κεφάλαια
Fatma Betul Sayan Kaya, Turkey's Minister of Family Affairs, speaks to the media at Ataturk Airport in Istanbul on March 12, 2017.