Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Δημοσκοπικό θρίλερ με φόντο τις εκλογές

Γερμανία

Η μάχη ανάμεσα στους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζεται στη Γερμανία μερικούς μήνες μόνο πριν από τις κρίσιμες εκλογές.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ προηγούνται και πάλι των Πρασίνων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «Allensbach», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FΑΖ) και θα δημοσιευτεί αναλυτικά στο αυριανό της φύλλο.

Το ποσοστό των δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU) ανέρχεται πλέον σε 27,5%, δηλαδή 1,5% πάνω από το ποσοστό που κατεγράφη σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της FAZ τον Απρίλιο (οπότε ήταν 26%).

Το ποσοστό των Πρασίνων με υποψήφια τους για την καγκελαρία την Αναλένα Μπέρμποκ, που ήταν τον προηγούμενο μήνα ισοδύναμο με εκείνο των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (δηλαδή επίσης 26%), μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και είναι τώρα 24%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), με τον υποψήφιο για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς, χάνει επίσης μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και από 17% που ήταν το ποσοστό του τώρα είναι 16%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) παραμένει σταθερό στο 10%, ενώ και το ποσοστό του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ανέρχεται πλέον επίσης στο 10% (+1%). Τέλος, το ποσοστό του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) μειώνεται σε 6,5% (-0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο).

Σύμφωνα όμως με την έρευνα του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv και δημοσιεύθηκε σήμερα, οι Πράσινοι, αν και χάνουν μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, παραμένουν πρώτοι με δύο μονάδες διαφορά από Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), των οποίων το ποσοστό παραμένει σταθερό. Όλα τα άλλα κόμματα κερδίζουν μία ποσοστιαία μονάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, οι Πράσινοι είναι πρώτοι με ποσοστό 26%. Έπονται Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 24% (0%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 15% (+1%) , οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11% (+1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10% (+1%) και η Αριστερά (Die Linke) με 6% (+1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις