Κόσμος

Γερμανία – Δημοσκόπηση: Ανεβαίνει το CDU μετά την εκλογή της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Αύξηση των ποσοστών τους καταγράφουν οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετά την εκλογή της νέας αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, που αποκαλείται συχνά «μίνι Μέρκελ», κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικότερο Φρίντριχ Μερτς στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κατά το συνέδριο του κόμματος. Ένας άλλος συντηρητικός, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Η συντηρητική ένωση -που αποτελείται από το CDU και το αδελφό κόμμα CSU της Βαυαρίας- κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2017, ωστόσο το ποσοστό της αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες και έφθασε το 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.506 ανθρώπων μετά την εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Forsa είχε δημοσιοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο CDU.

Η αύξηση της υποστήριξης προς τη CDU φαίνεται να γίνεται σε βάρος των Πρασίνων, που χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η υποστήριξη για όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένει χωρίς μεταβολή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι (46%) εκτιμούν πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ ήταν μια «καλή λύση», ενώ περίπου το ένα τέταρτο (24%) θα προτιμούσαν τον Μετς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των υποστηρικτών της CDU λένε πως η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι μια καλή επιλογή, ενώ το 55% όσων υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) –τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ–, δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των Γερμανών επιθυμούν να παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ έως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021, ενώ περίπου το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον θώκο νωρίτερα.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παραμείνει καγκελάριος έως το 2021.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως το SPD βρίσκεται στο 14%, ενώ τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων, όσο και η σκληροπυρηνική Αριστερά παραμένουν στο 8%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει 13%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστική μαρτυρία για την τραγωδία με τον Ντίμη Μαυρόπουλο στην Κύπρο: «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει»
Το σκάφος του 76χρονου διαλύθηκε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο - Η σύντροφός του νοσηλεύεται με κατάγματα, εξιτήριο για την κόρη του
Ντίμης Μαυρόπουλος: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία – «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει» 7
Γραπτό μήνυμα Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στις χώρες του Κόλπου: «Αναγνωρίστε τον αληθινό εχθρό, να είμαστε ενωμένοι οι μουσουλμάνοι»
Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια μετά την 28η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πυροβολισμοί σε rave party στην Ελβετία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται - Ηχητικό ντοκουμέντο
Οι πυροβολισμοί έπεσαν περίπου στις 03.00 τοπική ώρα κατά την διάρκεια του «Aarauer Rave», ετήσιου techno πάρτι με την συμμετοχή 3.500 ατόμων στο ιπποδρόμιο του Ααράου - Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Ελβετία: Πυροβολισμοί σε rave party, τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται – Ηχητικό ντοκουμέντο
Ντίμης Μαυρόπουλος: Ποιος ήταν ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που «έσβησε» στα συντρίμμια του σκάφους του στο Κάβο Γκρέκο στην Κύπρο
Διαλύθηκε το σκάφος του στα βράχια - Η σύντροφος και η κόρη του πρόλαβαν και πήδηξαν στη θάλασσα - Πώς έγινε το τραγικό περιστατικό
Ντίμης Μαυρόπουλος
7