Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Γερμανία: Έφυγαν… αμίλητοι! Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο

Γερμανία κυβέρνηση Μέρκελ Σουλτς

Μπήκαν αμίλητοι. Κι έτσι ακριβώς έφυγαν: χωρίς να πουν κουβέντα. Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ είχαν την πρώτη τους συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊμάγερ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

135 λεπτά “μάντρωσε” ο Σταϊνμάγερ την Άγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιν Σούλτς και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Στόχος της συνάντησης, το βράδυ της Πέμπτης (30.11.2017) να βρεθεί λύση και να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Γερμανός πρόεδρος υποδέχτηκε την καγκελάριο της χώρας και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Όλοι τους μπήκαν (αναγκαστικά) χαμογελαστοί αλλά χωρίς δηλώσεις. Με τον ίδιο τρόπο βρήκαν ύστερα από συνομιλίες δυο ωρών και ενός τετάρτου. Οι τρεις ηγέτες έφυγαν με τη δέσμευση πως δεν θα αποκαλύψουν τι συζητήθηκε και πως θα διαβουλευτούν με τα κόμματά τους.

Για «άγνωστο αποτέλεσμα» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild, ενώ μια «ασαφή έκβαση, καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε εμπιστευτικότητα» είδε το περιοδικό Der Spiegel.

Η πίεση στη Μέρκελ

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ζωντανή σύνδεση με το ZDF από την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου.

«Κανείς δεν μπορεί να νομίζει ότι θα προχωρήσει γρήγορα. Και κανείς δεν μπορεί να περιμένει από το SPD, μετά την αποτυχία της Τζαμάικα να πει “υπέροχα, συνεχίζουμε”, μόνο για να διατηρήσει μια-δυο θέσεις στην κυβέρνηση», δήλωσε.

Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία

Στο μεταξύ, μια νέα δημοσκόπηση για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ενώ σχεδόν το 42% των ερωτηθέντων πολιτών θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, μόνο το 22% τον επιθυμεί.

Τη δημοσκόπηση έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Το περίπου ένα τρίτο των Γερμανών (30%), θέλει νέες εκλογές, αλλά μόνο το 20% τις βλέπει πιθανές. Δημοφιλέστερη εκδοχή μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας είναι σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) και Πρασίνων (Die Greuenen).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις