Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία – εκλογές: Αναλαμβάνει «μέρος της ευθύνης» για την ήττα ο Λάσετ και υπόσχεται «φρεσκάρισμα»

Γερμανία – εκλογές: Αναλαμβάνει «μέρος της ευθύνης» για την ήττα ο Λάσετ και υπόσχεται «φρεσκάρισμα»

«Μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται πάνω από την Χριστιανική Ένωση, που με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά μεταπολεμικά στις εκλογές της Κυριακής, 26ης Σεπτεμβρίου 2021, στη Γερμανία.

Συγκεντρώνοντας ήδη τα βέλη των εσωκομματικών αντιπάλων και με δεδομένο ότι ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ήταν ο ίδιος ο Λάσετ, ο υποψήφιος καγκελάριος αναγκάστηκε να αναλάβει μέρος της ευθύνης για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το αποτέλεσμα δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν μας ικανοποιεί. Στην τελική ευθεία καταφέραμε να καλύψουμε την διαφορά (από τoυς Σοσιαλδημοκράτες) και αποτρέψαμε την αριστερή συμμαχία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε σήμερα μετά τις συνεδριάσεις των επιτροπών του κόμματός του στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών, το «Konrad-Adenauer-Haus» στο Βερολίνο.

«Οι λόγοι για αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύπλευροι. Έχω επίσης κι εγώ μερίδιο της ευθύνης σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα λάθη θα αναλυθούν σε βάθος σε επίπεδο κρατιδίων και περιφερειών, ακόμη και αν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ηγηθούν της κυβέρνησης. Ακόμα και σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να ανανεωθούμε σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του CDU.

Πάντως ο Λάσετ επέμεινε πως από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει «καθαρή εντολή» υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από το SPD και άνοιξε για ακόμη μία φορά τα χαρτιά του: «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού Τζαμάικα (με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους). Κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να αξιώσει (λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων) τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε το SPD», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση «δεν μπορεί να γίνει με κάθε τίμημα. Οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές δεν θα πρέπει να απαρνηθούν (εν ονόματι της συμμετοχής τους) τον εαυτό τους. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Λάσετ».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις