Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία – εκλογές: «Ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου» – Τα σενάρια και οι συνεργασίες

Γερμανία – εκλογές: «Ανοικτό το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου» – Τα σενάρια και οι συνεργασίες

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των προσεχών ομοσπονδιακών εκλογών είναι εντελώς ανοιχτό» δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Παράλληλα δεν απέκλεισε την συνεργασία με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die LInke) μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, όπως δεν την έχει αποκλείσει μέχρι τώρα ούτε και ο Όλαφ Σολτς.

«Θεωρώ ανάρμοστο το γεγονός ότι η Αριστερά απαιτεί μεν να σωθούν άνθρωποι στην Καμπούλ, αλλά ταυτόχρονα απέχει από την ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για να δοθεί η ανάλογη εντολή στις ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr). Αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες μας είναι η πλήρης υποστήριξη από το κοινοβούλιο. Η Αριστερά όμως την αρνήθηκε», είπε σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και n-tv o ΓΓ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. #

Όπως και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, ο Κλίνγκμπαϊλ δεν αποκλείει επίσης μια μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά, θέτει όμως και αυτός προϋποθέσεις: «Αγωνιζόμαστε για το πρόγραμμά μας και τις αρχές μας. Και αυτά περιλαμβάνουν την σαφή δέσμευση υπέρ των διατλαντικών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, θα δούμε ακριβώς από κοντά με ποιους μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», διευκρίνισε.

Η Κλίνγκμπαϊλ σημειώνει με ικανοποίηση την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Forsa, σύμφωνα με την οποία το SPD τα πάει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια καλύτερα σε σχέση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU): «Χαίρομαι που έχουμε έναν υποψήφιο καγκελάριο ο οποίος δεν χρειάζεται να ζητά συνεχώς συγγνώμη για λάθη, οι άλλοι δύο υποψήφιοι (Λάσετ και Μπέρμποκ) το κάνουν ήδη. Τώρα είναι πλέον σημαντικό να μιλάμε για την ουσία και όχι για ασήμαντα στοιχεία, όπως λανθασμένα βιογραφικά και λογοκλοπή. Ας μιλήσουμε για προσιτά ενοίκια, για σταθερές συντάξεις, για το ερώτημα πώς θα μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τους μισθούς σε αυτή τη χώρα», τόνισε.

«Σε αντίθεση με τα αντίπαλα κόμματα, το SPD δεν ασχολείται με τον εαυτό του σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Όλοι δουλεύουν για τον Όλαφ Σολτς αυτή τη στιγμή. Το SPD δεν προσφέρει στο κοινό ούτε εσωκομματικούς αγώνες εξουσίας ούτε αλληλοσπαραγμούς. Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε κανέναν Ρόμπερτ Χάμπεκ που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή από την υποψήφια καγκελάριο (των Πρασίνων). Δεν έχουμε κανέναν Μάρκους Ζέντερ που να κλωτσά συνεχώς τον υποψήφιο καγκελάριό τους (των Χριστιανοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών)», κατέληξε ο Κλίνγκμπαϊλ.

H Αριστερά προσβλέπει σε μετεκλογική συνεργασία με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, συνεχίζει να προσβλέπει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Φιλελεύθερους (FDP) μετά τις εκλογές παρά τις χαμηλές επιδόσεις του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

 «Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν τίποτα. Εμείς με τη σειρά μας λέμε: Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) δεν θα ορίσει ξανά καγκελάριο, πρέπει να ψηφίσετε την Αριστερά», δήλωσε ο Μπαρτς σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten».##«Η Αριστερά είναι η ασπίδα προστασίας από τον Άρμιν Λάσετ (CDU) και τον Φιλελεύθερο (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ. Έτσι όπως όλοι αλληθωρίζουν προς το FDP, το ερώτημα το οποίο τίθεται τελικά είναι: ‘Αριστερά ή Λίντνερ’; Υπό ορισμένες συνθήκες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορεί να ορίσει τον καγκελάριο χωρίς εμάς, αλλά χωρίς εμάς ο Όλαφ Σολτς δεν θα εφαρμόσει ούτε στοιχειωδώς τις προεκλογικές του υποσχέσεις», τόνισε.

«Εάν η απογοήτευση του υποψηφίου καγκελαρίου των συντηρητικών Άρμιν Λάσετ είναι τόσο μεγάλη ώστε να προειδοποιεί κατά μιας ενδεχόμενης σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς και Πρασίνων, αυτά είναι καλά νέα. Δείχνει ότι είναι εφικτή. Κοινωνικές και φιλικές προς το κλίμα πολιτικές δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το SPD και οι Πράσινοι με τους συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους», τόνισε με τη σειρά της και η συνυποψήφια του Μπαρτς και πρόεδρος του κόμματος, Γιανίνε Βίσλερ, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Άρμιν Λάσετ για το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού μεταξύ του SPD, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ, Stuttgarter Zeitung, Stuttgarter Nachrichten

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις