Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία – εκλογές: «Είναι οι πιο κρίσιμες από το 1990» – Διευρύνεται το προβάδισμα του SPD

Γερμανία – εκλογές: «Είναι οι πιο κρίσιμες από το 1990» – Διευρύνεται το προβάδισμα του SPD

Τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη Γερμανία λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα αναδείξουν τον αντικαταστάτη της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία επιχειρούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αν και τα ευρήματά τους είναι μάλλον αντιφατικά.

Δημοσκόπηση για την Handelsblatt που είδε το πρωί το φως της δημοσιότητας, κατέγραφε μεν προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Όλαφ Σολτς κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) της οποίας ηγείται ο Άρμιν Λάσετ, αλλά αποτύπωνε μια οριακή υποχώρηση των δύο κύριων διεκδικητών έναντι των μικρότερων κομμάτων.

Αντιθέτως νεότερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantar, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus, δείχνει το SPD να προηγείται κατά 6% από τον βασικό του αντίπαλο, καταγράφοντας αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας,

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες φτάνουν τώρα το 26% (+1). Ακολουθούν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) με 20% (-1%).

Έπονται οι Πράσινοι με 17%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 12% (το ποσοστό τους παραμένει αμετάβλητο), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) με 11% (-1%) και η Αριστερά (die Linke) με 6%, της οποίας το ποσοστό παραμένει επίσης αμετάβλητο.

Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στην καταγραφή της κοινής γνώμης έχει πιθανά την εξήγησή του στο ότι οι αναποφάσιστοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Κι αυτό τι στιγμή που – τουλάχιστον κατά την άποψη του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ – οι ομοσπονδιακές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής θα είναι καθοριστικές για τις επόμενες δεκαετίες και κατά συνέπεια θεωρούνται οι πιο σημαντικές εκλογές από το 1990.

«Έχουμε μια τεράστια καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων. Η Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική καμπή για τέσσερα βασικά ζητήματα του μέλλοντος: την προστασία του κλίματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον οικονομικό μετασχηματισμό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Επίσης και στο θέμα της κοινωνικής πόλωσης, η οποία έχει ενταθεί πάρα πολύ εξ αιτίας της πανδημίας. Αυτές είναι γιγαντιαίες προκλήσεις για όλες τις γενιές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους υπερθετικούς βαθμούς, αλλά σε αυτές τις εκλογές θα αποφασιστεί προς τα πού θα κατευθυνθεί η Γερμανία τα επόμενα 50 χρόνια. Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ομοσπονδιακές εκλογές από το 1990», είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις