Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Γερμανία: Έρευνα για τον Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας – «Γνώριζε για υποθέσεις παιδεραστίας από το 2015»

Γερμανία: Έρευνα για τον Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας – «Γνώριζε για υποθέσεις παιδεραστίας από το 2015»
Reuters

Εισαγγελική έρευνα έχει διαταχθεί για τον Αρχιεπίσκοπο Κολωνίας Καρδινάλιο Βέλκι, καθώς υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής κατήγγειλε ότι ο Βέλκι γνώριζε τουλάχιστον από το 2015 για υποθέσεις παιδεραστίας μέσα στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο καρδινάλιος της Κολωνίας έχει δηλώσει ενόρκως ότι έμαθε για τις περιπτώσεις παιδεραστίας μόλις τον περασμένο Ιούνιο… Πλέον κορυφαία στελέχη της καθολικής εκκλησίας ζητούν τώρα να τεθεί σε «υποχρεωτική άδεια».

Για το «απόλυτο χαμηλό σημείο» του Αρχιεπισκόπου Κολωνίας έκανε λόγο η Μαρία Μεσριάν, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Maria 2.0» για τη διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας και τονίζει ότι «ο Καρδινάλιος θα πρέπει να έχει επίγνωση της μπερδεμένης κατάστασης και να αφήσει για την ώρα τα γραφεία του στην ησυχία τους».

Η έρευνα της Εισαγγελίας αφορά το πότε ενημερώθηκε ο Καρδινάλιος για τις κατηγορίες που βάρυναν τον πρώην προϊστάμενό του Βίνφριντ Πιλτς. Ο ίδιος δήλωσε ότι έλαβε τη σχετική πληροφόρηση την τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου του 2022.

Η Χίλντεγκαρντ Νταμ όμως, βοηθός της πρώην επικεφαλής τμήματος διαχείρισης προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, τον διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι το 2015 είχε η ίδια συντάξει για τον Καρδινάλιο κατάλογο με τα ονόματα 14 ιερέων οι οποίοι κατηγορούνταν για κακοποίηση.

Σε αυτό τον κατάλογο περιλαμβανόταν και το όνομα του Βίνφριντ Πιλτς. Δήλωσε μάλιστα απολύτως βέβαιη ότι ο Καρδινάλιος Βέλκι είχε δει τον κατάλογο. «Για αυτό και τρομοκρατήθηκα με τις δηλώσεις του», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κολωνίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να επαναφέρουν ιστορίες που έχουν προ πολλού ξεκαθαριστεί», ειδικά ενόψει της επίσκεψής του, την επόμενη εβδομάδα στο Βατικανό και την επικείμενη συνάντησή του με τον Πάπα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Αρχιεπισκοπή θα εξετάσει και το ενδεχόμενο επιβολής «μέτρων εργατικής νομοθεσίας» σε βάρος της υπαλλήλου, «επειδή χρησιμοποίησε την ευαίσθητη θέση της στη διαχείριση προσωπικού».

«Ένα τέλος με τρόμο θα ήταν προτιμότερο από έναν τρόμο χωρίς τέλος», σχολίασε στην Rheinische Post η πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών (ZdK) Ίρμε Στέτερ-Καρπ και σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις «είναι απλώς ένα ακόμη σημείο σε μια μακρά σειρά πολύ ανησυχητικών γεγονότων». Η ίδια τόνισε ακόμη ότι «ο δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ του Καρδινάλιου και των πιστών στην Κολωνία έχει προ πολλού καταστραφεί».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις