Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Ευκολότερες προσλήψεις και απολύσεις στις τράπεζες ελέω Brexit

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Γερμανία θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη την πρόσληψη και απόλυση υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών σε μια σπάνια εξαίρεση στους αυστηρούς εργασιακούς της κανονισμούς, όπως δήλωσε σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καθώς η Φρανκφούρτη προσπαθεί να προσελκύσει χρηματοπιστωτικούς ομίλους από το Λονδίνο μετά το Brexit.

Η κίνηση, που θα αφορά όσους κερδίζουν πάνω από 250.000 ευρώ περίπου, έχει στόχο να λειτουργήσει ως δέλεαρ για τις παγκόσμιες τράπεζες που θέλουν να μετακινήσουν υπαλλήλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit αλλά ανησυχούν για τη νομοθεσία που καθιστά δυσκολότερη την απόλυσή τους.

«Δεν χρειαζόμαστε τη γερμανική προστασία απέναντι στις απολύσεις για αυτούς με τις υψηλότερες αποδοχές στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Φόλκερ Μπουφιέ, αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Βλέπω ότι υπάρχει η πολιτική προοπτική να αλλάξει ο νόμος αυτός έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς ή το φθινόπωρο (του 2018), μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση».

Η Γερμανία διενεργεί εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, με το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ να αναμένεται να αναδειχθεί στην ισχυρότερη κομματική ομάδα

«Το έχω συζητήσει αυτό με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και έχει εκφράσει τη στήριξή της, όπως και το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Μπουφιέ, που είναι επίσης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκεται και το οικονομικό κέντρο της χώρας, η Φρανκφούρτη.

Η δέσμευση αυτή έρχεται την ώρα που ο ανταγωνισμός μεταξύ των αντίπαλων οικονομικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένου του Δουβλίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, κλιμακώνεται, με τις παγκόσμιες τράπεζες να αναμένεται να επιλέξουν μία από τις πόλεις αυτές ως βάση για τις δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπουφιέ δήλωσε ότι αναμένει η πλειονότητα των μεγάλων παγκόσμιων αμερικανικών τραπεζών να επιλέξει τη Φρανκφούρτη ως πρωταρχικό τους προορισμό εντός της ΕΕ.

«Η βρετανική κυβέρνηση λέει σε όλους στο Λονδίνο ότι…τα πάντα θα μείνουν ως έχουν, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος διαβατηρίου (passporting) στην Ευρώπη», δήλωσε. «Αυτά είναι απολύτως ανοησίες. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει για τη Βρετανία».

«Η Γερμανία προσφέρει σταθερότητα», δήλωσε. «Αναμένω συγκεκριμένες αποφάσεις από τις τράπεζες το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να περιμένουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων (του Brexit)».

Παρόλο που τα διευθυντικά στελέχη στις γερμανικές επιχειρήσεις επί του παρόντος εξαιρούνται από την πλήρη νομική κάλυψη σε περίπτωση απόλυσης, η επέκταση αυτής της πρακτικής στους τραπεζίτες, για παράδειγμα, θα ήταν προβληματική. Ο Μπουφιέ δήλωσε ότι μπορεί να γίνει μόνο βάσει του νομικού καθορισμού του ρόλου ενός τραπεζίτη. Εκπρόσωπος του Verdi, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στο γερμανικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια τέτοια αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε