Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: «Καμία υποψία» εις βάρος του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής τράπεζας «Cum-Ex»

Γερμανία: «Καμία υποψία» εις βάρος του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής τράπεζας «Cum-Ex»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Δεν υπάρχει «καμία υποψία» σε βάρος του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής «Cum-Ex», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία του Αμβούργου, η οποία απέρριψε καταγγελία σε βάρος του ομοσπονδιακού καγκελάριου για την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Μία Σπέρλινγκ-Κάρστενς δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο στη διάθεση της γενικής εισαγγελίας του Αμβούργου για ενδεχόμενη βοήθεια του Όλαφ Σολτς, από τη θέση του δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου, στο φορολογικό σκάνδαλο της Warburg Bank.

Το σχετικό πόρισμα εκδόθηκε τη 10η Αυγούστου και εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε την πληροφορία στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δικηγόρος Γκέρχαρντ Στράτε κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Όλαφ Σολτς και του πρώην υπουργού Οικονομικών του Αμβούργου και σημερινού δημάρχου/κυβερνήτη του, του Πέτερ Τσέντσερ, με την υποψία ότι συνέβαλαν στη φοροδιαφυγή της Warburg Bank της Γερμανίας.

Όμως, όπως επισημαίνει η Tagesspiegel, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα απέρριψε τώρα τη μήνυση ως αβάσιμη καθώς «δεν υπάρχουν επαρκείς πραγματικές ενδείξεις για την υποψία ότι η πιθανολογούμενη φοροδιαφυγή της τράπεζας προωθήθηκε εν γνώση ή με την πρόθεση των υπευθύνων των αρμόδιων φορολογικών αρχών του Αμβούργου».

Η εφορία του Αμβούργου είχε παραιτηθεί προσωρινά το 2016 από τη διεκδίκηση φόρων ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ και ζητούμενο παραμένει αν αυτό έγινε με την έγκριση, ή ακόμη και με πρωτοβουλία, της τότε πολιτικής ηγεσίας του κρατιδίου.

Με το θέμα ασχολείται επίσης ειδική Διερευνητική Επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου, στην οποία ο καγκελάριος αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπήρξε πολιτική επιρροή και είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Σολτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις