Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Κατραπακιά για Μέρκελ στη Βαυαρία – Που θα στραφεί για συμμαχίες – Καταποντίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες – Στη Βουλή η Ακροδεξιά

Γερμανία: Κατραπακιά για Μέρκελ στη Βαυαρία – Που θα στραφεί για συμμαχίες – Καταποντίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες – Στη Βουλή η Ακροδεξιά
photo epa

Βαριά ήττα για το αδερφό κόμμα CSU της Άνγκελα Μέρκελ στην Βαυαρία που χάνει την αυτοδυναμία του για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία οι Πράσινοι, ενώ καταποντίζονται οι σοσιαλδημοκράτες. Στη Βουλή για πρώτη φορά η ακροδεξιά AfD.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle και σύμφωνα με τα exit poll οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ και οι πιο “πιστοί” φίλοι της Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν μεν πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό γύρω στο 35%, αλλά χάνουν την αυτοδυναμία τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει για πρώτη φορά να αναζητήσουν εταίρους για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση στο Μόναχο. Το 35% της CSU θεωρείται τεράστια ήττα για ένα κόμμα που επί δεκαετίες κυβερνούσε με άνετη αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας ποσοστά γύρω στο 50-60%, ενώ ακόμη και στις δύσκολες εκλογές του 2013 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 47% των ψήφων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως η CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

photo epa

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στη Βαυαρία, σημειώνει η DW, είναι οι Πράσινοι που καταφέρνουν να υπερδιπλασιάσουν το ποσοστό τους και να αναδεικνύονται πλέον δεύτερη δύναμη με 18%, σύμφωνα πάντα με τα exit polls.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό που ξεπερνά το 10%.

Τεράστια αποτυχία για τους βαυαρούς σοσιαλδημοκράτες (SPD) που φαίνεται να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους, παρατηρεί το ίδιο δημοσίευμα.

Αγωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο

Η τεράστια ήττα της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, εκτιμά η DW.

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως δεν αναμένονται άμεσες κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης.

Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

photo epa

Στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί χρόνια πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα”, αλλά από την άλλη πλευρά “πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα”. Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά “όχι απόψε”.

Η επόμενη μέρα στο Μόναχο – Που θα στραφεί για συμμαχίες η CSU

Σύμφωνα με τα exit polls η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, όμως θα πρέπει πλέον να ψάξει για κυβερνητικό εταίρο. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους, κάτι που δεν απέκλεισε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

photo epa

Πιθανή είναι επίσης και μια συμμαχία και με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από πέντε χρόνια, αν και σύμφωνα με τα exit poll κινείται ελάχιστα πάνω απο το εκλογικό όριο του 5%.

Πηγή: DW/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις