Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Με τις ψήφους του ακροδεξιού AfD εκλέχθηκε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός στη Θουριγγία

Γερμανία: Με τις ψήφους του ακροδεξιού AfD εκλέχθηκε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός στη Θουριγγία
photo Reuters

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Γερμανία καθώς ο φιλελεύθερος Τόμας Κέμεριχ εκλέχθηκε πρωθυπουργός στη Θουριγγία με τις ψήφου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Η αποδοχή ακόμη και της στήριξης του ακροδεξιού κόμματος για την εκλογή σε οποιοδήποτε θεσμικό αξίωμα αποτελούσε ως τώρα πολιτικό ταμπού για την Γερμανία, το οποίο φαίνεται ότι έσπασε απελευθερώνοντας «χείμαρρο» εκατέρωθεν αντιδράσεων.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα BILD κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό», ενώ η Muenchner Merkur περιγράφει την εξέλιξη ως «τεράστια εκλογική έκρηξη». «Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα δεν αφορά κυβερνητικές υποθέσεις», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία πληροφορήθηκε την εξέλιξη κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών. Η κυρία Ντέμερ δεν απάντησε ούτε εάν η Καγκελάριος σκοπεύει να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Κέμεριχ περιορίστηκε μετά την εκλογή του να δηλώσει ότι «το θέμα είναι η Θουριγγία και τώρα αρχίζει η δουλειά», εκφράζοντας τον σεβασμό του για τα νέα του καθήκοντα. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «υποκριτής» και «τσαρλατάνος», για να τους απαντήσει ότι «όσοι τον ψήφισαν, γνωρίζουν ότι είναι εχθρός του εξτρεμισμού».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:

Ο Nόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) δήλωσε: “Τα γεγονότα στη Θουριγγία είναι ένας ασυγχώρητος λανθασμένος χειρισμός ο οποίος προκλήθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Φιλελεύθερο (FDP) κόμμα. Το γεγονός ότι οι «φιλελεύθεροι» δίνουν στήριγμα στους δεξιούς εξτρεμιστές προς την εξουσία με έναν αχυράνθρωπο είναι ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

Η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, επικεφαλής τη κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων (Die Gruenen) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Bundestag, δήλωσε: «Η εκλογή (πρωθυπουργού) με τις ψήφους του AfD δεν είναι ατύχημα, αλλά μια εσκεμμένη παραβίαση των βασικών αξιών της χώρας μας. Με εχθρούς της δημοκρατίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον της Θουριγγίας».

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, Πρόεδρος της Αριστεράς (Die Linke): “Που φτάσαμε λοιπόν, το FDP να εκλέγει πρωθυπουργό τον κ. Κέμεριχ με τις ψήφους του φασίστα Χέκε (του επικεφαλής του AfD Θουριγγίας) του AfD. Πρόκεται για το σπάσιμο ενός ταμπού. ”

Ο Αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε: “Νίκησε ένας υποψήφιος του δημοκρατικού κέντρου”.

Ο επικεφαλής του CDU Θουριγγίας, Μάικ Μόρινγκ: “Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις υποψηφιότητες άλλων κομμάτων, ούτε είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την εκλογική συμπεριφορά άλλων κομμάτων”.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) απαντά στις κατηγορίες εναντίον του μετά την εκλογή ως πρωθυπουργού του επικεφαλής τους Τόμας Κέμεριχ στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας με τις ψήφους της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Η αναπάντεχη εκλογή του σήμερα στην πρωτεύουσα Ερφούρτη έχει προκαλέσει σκληρή κριτική σε εθνικό επίπεδο.

Οι Φιλελεύθεροι απαντούν σε Αριστερά και AfD

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για συνεργασία με το AfD. Η υποστήριξη του AfD στον (φιλελεύθερο υποψήφιο) Κέμεριχ ήταν θέμα καθαρά τακτικής φύσεως.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ: «Eίμαι αντι-AfD και αντι-Χέκε» (ο θεωρούμενος φασίστας επικεφαλής του AfD), είπε. Ταυτόχρονα, αποστασιοποιήθηκε και από το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Αποφάσισε να είναι υποψήφιος στον τρίτη ψηφοφορία διότι με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελο και τον υποψήφιο του AfD, υπήρχε μόνο ένας αριστερός και ένας δεξιός υποψήφιος.

Ο νέος πρωθυπουργός πρότεινε συνομιλίες με τους Χριστιναοδημοκράτες (CDU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους (Die Gruenen). Στόχος του είναι να συγκροτηθεί ένα επαρκές, ευρέως φάσματος και εξειδικευμένο υπουργικό συμβούλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις