Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γερμανία: Η μεγάλη ήττα της Μέρκελ και η απροσδόκητη… νίκη του Σουλτς

Μέρκελ Σουλτς Γερμανία
Φωτογραφία EPA

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές. Χρειάστηκαν 13 μέρες διαβουλεύσεων και πολλές υποχωρήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ για να αποκτήσει η Γερμανία κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με μεγάλο κερδισμένο τον Μάρτιν Σουλτς και χωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μέρκελ αναγκάστηκε να βάλει πολύ νερό στο κρασί της για να κάνει κυβέρνηση. Για να συνεχίσει να είναι καγκελάριος αφενός και να μην της… σκάσει στα χέρια η “βόμβα” μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης. Και ο Σουλτς, από εκεί που ήταν αποδιοπομπαίος τράγος από το SPD, κατάφερε να πάρει κρίσιμα υπουργεία για τους Σοσιαλδημοκράτες. Και φυσικά να πληγώσει τη Μέρκελ.

Τα τρία κόμματα (CDU, CSU και SPD) χρειάστηκαν 13 μέρες και έναν τελικό 24ωρο διαπραγματευτικό μαραθώνιο για να φτάσουν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Και ο απροσδόκητος για πολλούς κερδισμένος είναι το SPD.

Και αυτό γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς κατάφεραν να πάρουν έξι υπουργεία. Τον ίδιο αριθμό πήρε και η Μέρκελ. Αλλά το SPD έχει πια στα χέρια του τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Το CDU της Μέρκελ πήρε τρία σημαντικά υπουργεία: Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας.

Αλλά έχασε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που άλλοτε ήταν το “βασίλειο” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πλήγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ότι το αναβαθμισμένο (λόγω προσφυγικού) υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Το «αδελφό» κόμμα της Μέρκελ. Αλλά όχι και του… χεριού της. Το υπουργείο θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος ο αρχηγός του CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Οι Βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Η επιτυχία του Σουλτς

Το γεγονός πως οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας θεωρήθηκε μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία του Σουλτς. Κι ας είχε επικριθεί και από το ίδιο του το κόμμα όταν έκανε στροφή 180 μοιρών για να συνεργαστεί τελικά με τη Μέρκελ, ενώ αρχικά το είχε αποκλείσει κατηγορηματικά.

Αν και ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος (σ.σ. στις τελευταίες εκλογές έλαβε μόλις 20,5%), το SPD κατάφερε να αποσπάσει τα τρία μάλλον σημαντικότερα χαρτοφυλάκια.

Ο ίδιος ο Μ. Σουλτς αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Και παραδίδει την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες (σ.σ. θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην 155χρονη ιστορία του SPD). Ίσως αυτό να είναι ακόμη ένα κέρδος για το SPD.

Ο μετριοπαθής και δημοφιλής κ. Σολτς

Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και την αντικαγκελαρία φέρεται να αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο μετριοπαθής Σολτς θα προωθήσει το όραμα Σουλτς για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες επενδύσεις και κυρίως το τέλος της λιτότητας. Κατά το παρελθόν ο αντιπρόεδρος του SPD έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά του Grexit και υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Πολλοί συντηρητικοί από το στρατόπεδο της Μέρκελ δεν βλέπουν την υπουργοποίησή του με καλό μάτι. Και αυτό γιατί δεν θεωρείται τόσο αυστηρός και τόσο «σφιχτοχέρης» όσο ο Β. Σόιμπλε.

Πικρή η συμφωνία για τη Μέρκελ

Η απώλεια του υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως των Οικονομικών συνιστά αναμφίβολα πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο απόλυτος εγγυητής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι πικρό που χάνουμε το υπουργείο-κλειδί» είπε ο βουλευτής της CDU Χανς Μίχελμπαχ. Είναι προφανές ότι η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να βάλει πολύ νερό στο κρασί της. Έκανε μεγάλες παραχωρήσεις έναντι του SPD για να ανοίξει το δρόμο σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ώστε και να αποκτήσει η Γερμανία μια σταθερή κυβέρνηση.

Έρχεται όμως αντιμέτωπη με το κόμμα της. Το απόγευμα της Τετάρτης (07.02.2018) η καγκελάριος επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του CDU για την απώλεια του ΥΠΟΙΚ.

Τους… χρύσωσε το χάπι μιλώντας για τον πολύ σημαντικό ρόλο του Κοινοβουλίου στα δημοσιονομικά ζητήματα.

Το…. δημοψήφισμα στο SPD

Με τη συμφωνία της Τετάρτης, πάντως, δεν ωστόσο η τελευταία πράξη του πολύμηνου δράματος σχηματισμού κυβέρνησης. Τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος -από τις αρχές του χρόνου έγιναν άλλες 23.000 νέες εγγραφές μελών- θα κληθούν να τοποθετηθούν τώρα επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD.

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου.

Προηγουμένως, στις 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως και το τακτικό συνέδριο της CDU.

Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις