Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανία: Νέα δημοσκόπηση, νέο “αίτημα” για εκλογές

Μέρκελ εκλογές δημοσκόπηση
Φωτογραφία Reuters

Να γίνουν ξανά εκλογές θέλουν οι περισσότεροι Γερμανοί. Κατηγορούν τον ηγέτη τον Φιλελεύθερων και τη Μέρκελ για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται, ίσως, στην πιο δύσκολη θέση από την ημέρα που ανέλαβε καγκελάριος της Γερμανίας. Μαζί με τον ηγέτη των Φιελευθέρων, οι Γερμανοί την κατηγορούν για το “ναυάγιο” σχηματισμού κυβέρνησης και ζητούν νέες εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Από την περασμένη Κυριακή, όταν οι Φιελελεύθεροι αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το σχηματισμό της… “Τζαμάικα” (σ.σ. κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων) η Γερμανία ζει στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.

Εκλογές τώρα

Οι μισοί Γερμανοί ζητούν να γίνουν νέες εκλογές προκύπτει από ακόμα μια δημοσκόπηση. Αυτή τη φορά, η έρευνα έγινε από το ινστιτούτο INSA για την εφημερίδα Bild.

Το 49,9% των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών. Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%.

Το SPD έχασε έδαφος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά την κυβερνητική συγκατοίκησή του με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Φταίει ο Λίντνερ και η Μέρκελ

Το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό θεωρεί υπεύθυνη την καγκελάριο. Το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Τζεμ Έζντεμιρ.

Όσο κι αν η Μέρκελ θεωρείται υπεύθυνη για το ναυάγιο, το 40% τη θέλει ξανά υποψήφια για την καγκελαρία σε περίπτωση νέων εκλογών. Αντίθετα, ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο. Δεν υπάρχει, όμως, “συναίνεση” ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.

Μετά τις εκλογές, τι;

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP. Επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες της πολιτικής ισχύος ελάχιστα θα μεταβάλλονταν σε σύγκριση με εκείνες της 24ης Σεπτεμβρίου. Το CDU σημειώνει οριακή πτώση και συγκεντρώνει το 30% της πρόθεσης ψήφου. Το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%.

Αυτό εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα σημάνει πως και πάλι οι μόνες πλειοψηφίες που θα είναι μαθηματικά εφικτές θα είναι ένας συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις