Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς διευρύνει την διαφορά του από τον Άρμιν Λάσετ μόλις 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς διευρύνει την διαφορά του από τον Άρμιν Λάσετ μόλις 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές

Να παγιώνονται δείχνουν οι τάσεις του εκλογικού σώματος στην Γερμανία, καθώς νέα δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF καταγράφει αύξηση των ποσοστών του SPD, καθίζηση της Χριστιανικής συμμαχίας και νέα υποχώρηση των Πράσινων.

Επιπλέον ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, διευρύνει το άνοιγμα της ψαλίδας που τον χωρίζει από τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, τον Άρμιν Λάσετ, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ «τα δίνει όλα» υπέρ του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ZDF εάν οι εκλογές διεξήγοντο την επόμενη Κυριακή, CDU και CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) θα παρέμεναν στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από το ZDF μέχρι στιγμής για τις προσεχείς εκλογές. Το SPD (Σσοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) αύξησε αντιθέτως το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002 με 25%.

Οι Πράσινοι, που ξεκίνησαν πολύ δυνατά την προεκλογική εκστρατεία τους και έφτασαν στο σημείο να προηγούνται δημοσκοπικά για μικρό χρονικό διάστημα, χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 17%.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Αριστερά βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα και θα ελάμβαναν 11% και 7% αντίστοιχα. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 7% (-2%).

Τον Όλαφ Σολτς (SPD) θα προτιμούσε για καγκελάριο το 53% των ερωτηθέντων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) προτιμά το 18% (+1%) και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 14% (-2%).

Καταλληλότερο για καγκελάριο θεωρεί τον Όλαφ Σολτς το 70% (+5%) και ακατάλληλο το 25%. Τον Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο για καγκελάριο το 25% (άνευ μεταβολής το ποσοστό του), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 70%. Τέλος την Μπέρμποκ θεωρεί κατάλληλη το 23% και ακατάλληλη το 71%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για να απαντήσουν.

Πηγή: ZDF

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις