Κόσμος

Γερμανία: Πείραμα για να λύσουν τον γρίφο των συναυλιών με χιλιάδες θεατές χωρίς να μεταδοθεί ο κορονοϊός

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Είναι δυνατόν να επιτραπούν και πάλι οι ποπ συναυλίες παρά την Covid-19; Το γερμανικό πανεπιστήμιο του Χάλε άρχισε σήμερα ένα γιγάντιο πείραμα με 4.000 συμμετέχοντες για να επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση στην ερώτηση αυτή.

Ένας διάσημος στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, ο Τιμ Μπέντζκο, δέχθηκε να συμμετάσχει σ’ αυτό το τεστ δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα στη Λειψία τρεις συναυλίες με διαφορετικά μέτρα στην καθεμιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις.

Στους συμμετέχοντες γίνονται δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.

Όλα συμβαίνουν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, στην Leipzig Arena.

Όλοι οι εθελοντές που ήρθαν για τις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν. Φορούν εξάλλου όλοι μάσκα τύπου FFP2 και φέρουν μια συσκευή η οποία επιτρέπει να ανιχνεύονται όλες οι μετακινήσεις τους και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα.

Φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα θα επιτρέψουν επίσης να παρατηρηθεί ποιες επιφάνειες ακουμπούν συχνότερα με τα χέρια τους οι συμμετέχοντες. Μάλιστα το πανεπιστήμιο θα υπολογίσει και την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, αυτά τα μικρά μόρια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαδραματίζουν ρόλο στη μόλυνση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου θέλουν να επιχειρήσουν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες, και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάδοση του ιού.

Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θέλουν να καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν το φθινόπωρο.

Αναμένονται με ανυπομονησία από τους οργανωτές συναυλιών και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα και την ψυχαγωγία. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναγκαστική ανεργία εδώ και μήνες.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παραμένουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν βλέπει περιθώριο ελιγμών για τη χαλάρωση των περιορισμών αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Ισοπαλία δίνουν τα exit polls - Στις 57 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου
Στις 57 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 41,9%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ 6
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ