Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανία – Ρόμπερτ Κοχ: Nα μη χαλαρώσει πρόωρα το lockdown

Γερμανία – Ρόμπερτ Κοχ: Nα μη χαλαρώσει πρόωρα το lockdown

Κατηγορηματικός είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ, προειδοποιώντας μετ΄επιτάσεως μάλιστα να μην χαλαρώσουν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό το μονοπάτι με συνέπεια. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών στη Γερμανία που αναφέρθηκε στις υγειονομικές αρχές ήταν μεν κάτω από 100 για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίο, έχει όμως μειωθεί μόνο στις κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας-Άνχαλτ, του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας τα οποία και πλήττονται περισσότερο. Στα άλλα δώδεκα κρατίδια, η συχνότητα των κρουσμάτων παρέμεινε σχεδόν η ίδια και σε ορισμένες περιοχές μάλιστα αυξήθηκε», δήλωσε ο Βίλερ στο Βερολίνο.

Ανησυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του RKI για τις νέες, πιθανώς πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Αναφέρονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις και κρούσματα των μεταλλάξεων. Το αν είναι πιο επικίνδυνες και αν οι άνθρωποι που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι άνοσοι στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι ακόμα άγνωστο και διερευνάται προς το παρόν διεθνώς. Η περαιτέρω εξάπλωση των μεταλλάξεων πιθανότατα θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο Βίλερ.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να είναι πολύ επιβαρυμένες και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια νέα ισχυρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σήμερα περίπου 238.000 ενεργά κρούσματα Covid-19. Για να εντοπισθούν περιπτώσεις με νέες μεταλλάξεις γίνονται εντατικές έρευνες στα εργαστήρια», πρόσθεσε.

Ο Βίλερ προέτρεψε τους πολίτες στη Γερμανία να φορούν οπωσδήποτε προστατευτικές μάσκες. «Εάν την ξεχάσετε μία φορά, να την φορέστε την επόμενη φορά. Αν δεν μπορείτε να την ανεχτείτε, μην τα παρατάτε!», είπε.

Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να επωφεληθούν από τους προσφερόμενους εμβολιασμούς: «Εάν έχετε την δυνατότητα εμβολιασμού, παρακαλώ εμβολιασθείτε!».

Ο Κλάους Τσίχουτεκ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πάουλ Έλριχ, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση των εμβολίων, κάλεσε επειγόντως τους πολίτες να μην πιστεύουν τις «ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τις φερόμενες ως σοβαρές παρενέργειες των παρασκευασμάτων». Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια τροποποιούν γενετικά τα κύτταρα του σώματος, είπε «Αυτό είναι όλα ανοησίες».

Σκληρές οι επόμενες εβδομάδες λόγω της έλλειψης εμβολίων

Eλαφρώς θετική είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Γερμανία χάρη στα ληφθέντα μέτρα κατά τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς. Λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων πάντως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σκληρές.

«Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, η συχνότητα των κρουσμάτων ανά 7 ημέρες μειώθηκε χθες κάτω από 100 σε εθνικό επίπεδο. Η ελαφρώς θετική εξέλιξη δείχνει ότι οι ισχύοντες περιορισμοί έκαναν τη διαφορά και λειτούργησαν. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, οι αριθμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο Σπαν παραδέχτηκε ότι η έναρξη της εκστρατείας του εμβολιασμού ήταν δύσκολη. Ως παραδείγματα δυσκολιών ανέφερε τις «υπερφορτωμένες τηλεφωνικές γραμμές για το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό, όπως επίσης και τα εμπόδια στην παράδοση των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι ευχάριστο όμως το γεγονός ότι μόνο ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού, υπάρχουν τρία εμβόλια», πρόσθεσε.

Λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας προετοίμασε τους πολίτες για «σκληρές εβδομάδες». Ωστόσο, η εκστρατεία εμβολιασμού είναι στο «σωστό δρόμο», τόνισε.

Επανέλαβε δε τον στόχο ότι «όλοι οι φιλοξούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, και όλοι οι άνω των 80 ετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου».

Τέλος, χαρακτήρισε θετική την υπόσχεση της Astrazeneca να διαθέσει περισσότερες δόσεις εμβολίου στην ΕΕ από ό, τι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί . Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

Πηγή: Deutschlandfunk, n-tv, dpa/ RTL

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις