Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την πρόταση οικονομολόγου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μετά τα 67

Γερμανία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την πρόταση οικονομολόγου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μετά τα 67

Χαμός επικρατεί στη Γερμανία μετά την χθεσινή πρόταση κορυφαίας οικονομολόγου και μέλους της «επιτροπής σοφών της οικονομίας» της χώρας να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης μετά τα 67 χρόνια.

Όπως ανέφερε η DW κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα πολιτικά κόμματα η νέα πρόταση μιας εκ των «σοφών της γερμανικής οικονομίας», της οικονομολόγου Βερόνικα Γκριμ, η οποία είπε στα μέσα του ομίλου Funke ότι πρέπει να «συμβαδίσει πλέον η ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων και συνεπώς των εργαζομένων».

Η Βερόνικα Γκριμ, η οποία είναι μέλος της ομάδας κορυφαίων οικονομολόγων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Γερμανίας, θεωρεί επίσης προβληματικό τον αυξανόμενο αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στη χώρα.

Η οικονομολόγος είπε επίσης ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε σειρά κλάδων της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν και επίσης μπορούν, να εργαστούν περισσότερα χρόνια, θα πρέπει να αυξήσουμε δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης», ανέφερε η Βερόνικα Γκριμ.

Πυρά από τον πολιτικό κόσμο

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν περισσότερο χάρη στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, όμως υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι σε θέση να το κάνουν στα 60 τους για σωματικούς λόγους, για παράδειγμα στα επαγγέλματα του τομέα της υγείας», ήταν μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών και του γενικού γραμματέα του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν.

Ο εκπρόσωπός του κόμματος των Φιλελευθέρων και αρμόδιος για θέματα εργασίας, Πασκάλ Κόμπερ, τόνισε πως θεωρεί ότι οι όποιες πολιτικές προτάσεις σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της ζωής θα πρέπει να είναι αξιόπιστες.

Την ίδια ώρα «για βαθιά άδικη σύνδεση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής» κάνει λόγο με παρέμβασή του ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βρέμης, Αντρέας Μπόβενσουλτε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε πάρει θέση στο όλο θέμα προ καιρού, πριν τις δηλώσεις της Βερόνικα Γκριμ. Ο Όλαφ Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, είχε πει ότι «πέντε δεκαετίες δουλειάς αρκούν», αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν ότι στη Γερμανία πολλοί ξεκινούν να δουλεύουν ήδη από τα δεκαεπτά χρόνια τους.

«Εάν κάποιος θέλει να εργαστεί περισσότερο, θα πρέπει να το μπορεί να το κάνει. Αλλά όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή μπορεί», είχε πει ο Όλαφ Σολτς.

Ο Σόιμπλε είχε μιλήσει για σύνταξη στα 70

Το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στη Γερμανία δεν είναι νέο. Το είχε ανακινήσει πριν από χρόνια ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το 2016 και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει την ιδέα της σύνταξης στα 70 έτη, με την ίδια λίγο πολύ επιχειρηματολογία περί αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Τότε όμως, η πρότασή του δεν είχε βρει πολλά ευήκοα ώτα στην γερμανική συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γερμανικό κοινοβούλιο και τα συνδικάτα.

Τα όρια συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία, η ηλικία συνταξιοδότησης ορίζεται στα 65 έτη και για όσους είναι γεννημένοι από το 1964 και μετά, προβλέπεται ήδη αύξησή της στα 67 έτη.

Μέχρι στιγμής η νυν συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων φαίνεται απορρίπτει ένα σενάριο περαίτερω αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΠΗΓΗ: DW.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις