Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γερμανία: Στη φυλακή αξιωματικός του στρατού – Σχεδίαζε να επιτεθεί στον Χάικο Μάας και σε άλλους πολιτικούς

Γερμανία: Στη φυλακή αξιωματικός του στρατού – Σχεδίαζε να επιτεθεί στον Χάικο Μάας και σε άλλους πολιτικούς
Φωτογραφία Reuters

Σε 5,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα (15.7.2022) ένας αξιωματικός του στρατού της Γερμανίας που παρίστανε τον Σύρο αιτούντα άσυλο, επειδή κατηγορείτο ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε έναν ή περισσότερους πολιτικούς αλλά και για αδικήματα που σχετίζονται με την κατοχή όπλων.

Το σύνθετο σχέδιο του αξιωματικού που καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση έχει αποκαλυφθεί από το 2017 και προκάλεσε σοκ στη Γερμανία, καθώς η υπόθεση ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη για μια χώρα που προσπαθεί να εξιλεωθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής της εποχής.

Οι κυβερνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα έχουν δεσμευθεί να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εναντιωθούν στον εξτρεμισμό ώστε να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των συμμάχων της Γερμανίας. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση άνοιξε ξανά τη δημόσια συζήτηση για το βάθος της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης στον στρατό της χώρας.

«Το δικαστήριο έκρινε πως ο κατηγορούμενος είχε ακροδεξιά, εθνικιστική και ρατσιστική στάση που είχε παγιωθεί για χρόνια», αναφέρεται στην απόφαση ενώ οι εισαγγελείς είπαν πως ο άνδρας, ο Φράνκο Α., παρουσιαζόταν με ψευδή ταυτότητα και σχεδίαζε μια επίθεση για την οποία υπολόγιζε ότι θα κατηγορούνταν πρόσφυγες και μετανάστες.

Είπαν επίσης πως ο Φράνκο Α. έκλεψε πυρομαχικά από τον γερμανικό στρατό, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, και την πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Κλαούντια Ροτ, να θεωρούνται ως πιθανοί στόχοι μιας επίθεσης.

Ο Φράνκο Α., που αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη στη Βιέννη τον Φεβρουάριο του 2017 στην προσπάθειά του να ανακτήσει ένα γεμάτο πιστόλι που είχε κρύψει στις τουαλέτες του αεροδρομίου.

Ο δικαστής του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, αφού ανακοίνωσε την ετυμηγορία για την ενοχή του κατηγορουμένου και την ποινή των 5,5 ετών, παρέθεσε λεπτομερώς αποδεικτικά στοιχεία για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις του, ορισμένες από τις οποίες αναγράφονται στη διπλωματική εργασία του και άλλες εκφράστηκαν σε άλλα πρόσωπα.

Ο δικαστής παρέθεσε επίσης αποδεικτικά στοιχεία για τα σχέδιά του να εξαπολύσει επίθεση, με βάση εν μέρει χειρόγραφες σημειώσεις και σχέδια.

«Ο κατηγορούμενος λέει πως δεν σχεδίαζε επίθεση αλλά τα στοιχεία λένε κάτι άλλο», είπε ο δικαστής.

Ο συνήγορος του Φράνκο Α. είπε πως θα ασκήσει έφεση, ενώ ο εισαγγελέας στην υπόθεση είπε πως η απόφαση είναι μια νίκη στη μάχη κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του ρατσισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις