Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Σχεδίαζε επίθεση με φορτηγό στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους!

Γερμανία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ένας 29χρονος Γερμανός συνελήφθη στην Γερμανία ως ύποπτος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ντάσμπαρ Β. συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, σχεδίαζε επίθεση στο πρότυπο της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποίησε ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί πριν από έναν χρόνο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Οι αρχές θεωρούν ότι ο ύποπτος που συνελήφθη στη Γερμανία έχει κατά πάσα πιθανότητα βοηθήσει πολλές φορές το «Ισλαμικό Κράτος», του οποίου εκτιμάται ότι ήταν μέλος.

Τι λένε οι Αρχές στη Γερμανία για το επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα

Στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2015 ο Ντάσμπαρ Β. έφτιαξε και διένειμε βίντεο προπαγάνδας για το ΙΚ, ενώ προπαγάνδιζε υπέρ της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης σε πολλά «chat rooms», όπου εξηγούσε πώς μπορεί κανείς να καλύψει την διεύθυνση IP του και να χρησιμοποιήσει εφαρμογές μηνυμάτων χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Ντάσμπαρ Β. εγκατέλειψε την Γερμανία και μετέβη στο Ιράκ, για να επιστρέψει τον Μάρτιο του 2016 και να ταξιδέψει εκ νέου στο Ιράκ τρεις μήνες αργότερα. Εκεί εκτιμάται ότι έγινε μέλος του «Ισλαμικού Κράτους», εκπαιδεύτηκε σε πυροβόλα όπλα και κατασκόπευε για λογαριασμό της οργάνωσης πιθανούς στόχους στην ιρακινή πόλη Ερμπίλ. Από τον Ιούλιο του 2017 βρισκόταν και πάλι στην Γερμανία και, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών, μελετούσε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος με βαρύ όχημα εναντίον περιπτέρων που είχαν στηθεί για τα Χριστούγεννα γύρω από υπαίθριο παγοδρόμιο στην Πλατεία Σλος της Καρλσρούης. Για αυτόν τον λόγο εξέταζε από το τέλος Αυγούστου τις τοποθεσίες στην γύρω περιοχή, ενώ από τον Σεπτέμβριο υπέβαλε αιτήσεις πρόσληψης σε ταχυδρομικές εταιρίες και εταιρίες κούριερ ως οδηγός – χωρίς επιτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις