Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον Nord Stream 2

Nord Stream 2
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Oι συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου συνεχίζονται, απαντά η γερμανική κυβέρνηση στα σχετικά δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ

«Όπως είπε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το θέμα του Nord Stream 2. Αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Μεταξύ άλλων, το Bloomberg και η «Wall Street Journal» ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Κατά συνέπεια, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί σήμερα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή της στον αγωγό, δηλαδή τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Κατόπιν τούτου, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες ήθελαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να εισπράττει τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου με προέλευση τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπήρχαν σημάδια εκτόνωσης της διαμάχης με τη Γερμανία. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πάντως ότι ενδεχομένως να έχει βρεθεί λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η καγκελάριος Μέρκελ κατέστησαν σαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη ότι συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον αγωγό Nord Stream 2. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους ως “όπλο” ή ως μέσον πολιτικής πίεσης κατά των γειτόνων όπως η Ουκρανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ με τη σειρά της τόνισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα επιπλέον έργο και όχι εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας: «Για μας η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρα διέλευσης για το φυσικό αέριο. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε πολύ υψηλές εντάσεις. Διαβεβαιώνω ότι θα αντιδράσουμε εάν η Ρωσία δεν τηρήσει το δικαίωμα της Ουκρανίας για διέλευση αερίου».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις