Γερμανία: Το φαβορί για την διαδοχή της Μέρκελ «ξεδιπλώνει» την πολιτική του

Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η Γερμανία δεν πρέπει να αποσύρει την υποστήριξη από το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που ξεκινά από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία εξαιτίας της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το Κρεμλίνο στον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, διότι η «ανατατική ηθικολογία» δεν συνιστά εξωτερική πολιτική.

Αυτά δηλώνει ο άνθρωπος που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του οπαδό της Realpolitik (Realpolitiker), και αναφερόμενος στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ο Αρμιν Λάσετ δηλώνει: «Πρέπει να παίρνουμε τον κόσμο όπως είναι για να τον κάνουμε καλύτερο».

Ποιος είναι ο πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ

Ο Λάσετ, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, λέει ότι τόσο οι αξίες, όσο και τα συμφέροντα, είναι σημαντικά στην διπλωματία.

«Αλλά η ανατατική ηθικολογία και τα συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση δεν είναι εξωτερική πολιτική», λέει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνέντευξή του στο Reuters κάνοντας γνωστές τις σχετικά άγνωστες απόψεις του για τις διεθνείς υποθέσεις.

Η εκλογή του στην ηγεσία της CDU δίνει στον Αρμιν Λάσετ προβάδισμα στην κούρσα για την καγκελαρία, για την αντικατάσταση της Αγγελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί τον Σεπτέμβριο έπειτα από μία δεκαπενταετία στην εξουσία.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2, απαντά: «Για 50 χρόνια, ακόμη και σε επιθετικούς καιρούς, όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία αγόραζε φυσικό αέριο από την Σοβιετική Ενωση και τώρα από την Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο».

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τον Nord Stream 2 αντιδρώντας στην υπόθεση Ναβάλνι, στο εσωτερικό της από τους Πράσινους, πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους της CDU, και στο εξωτερικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο Αρμιν Λάσετ επιμένει ότι επέκρινε την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ναβάλνι και την φυλάκισή του και ότι υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση

«Πρέπει να εγγυηθούμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία μας σε ενέργεια μέσω αυτού του σχεδίου του ιδιωτικού τομέα», λέει για τον αγωγό Nord Stream 2.

Το σχέδιο, που θα ξεκινήσει φέτος, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ορισμένες χώρες να θεωρούν ότι θα υπονομεύσει την παραδοσιακή διαμετακομιστική για το φυσικό αέριο χώρα, την Ουκρανία και ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Οι Πράσινοι ης Γερμανίας, ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος των CDU/CSU μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά του αγωγού μετά την υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Αρμιν Λάσετ δεν πιστεύει ότι οι διαφορές αυτές θα είναι καθοριστικές σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας. «Δεν πιστεύω ότι ο Nord Stream 2 θα είναι μεγάλο προεκλογικό θέμα. Ακόμη περισσότερο πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση, με τους Πράσινους για παράδειγμα».

Γερμανία Άρμιν Λάσετ

Ο Λάσετ θεωρεί ότι η Γερμανία «είναι βαθιά ριζωμένη στην Δύση» και ότι οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος μη Ευρωπαίος εταίρος». Όσο για την Κίνα, η Γερμανία πρέπει να επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε συναλλαγές με την Κίνα».

Ευρωομόλογα και φρένο χρέους

Ο Αρμιν Λάσετ δηλώνει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να διατηρήσουν την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια, και προσθέτει: Η Τουρκία δυστυχώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το κράτους δικαίου».

Είναι αντίθετος με την έκδοση ευρωομολόγων. «Δεν βλέπω ευρωομόλογα. Και σε σχέση με τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέω: πρόκειται για κάτι που γίνεται για μία φορά για έξι χρόνια».

Απορρίπτει την πρόταση του διευθυντή της καγκελαρίας για την χαλάρωση του νόμου για έκδοση χρέους με το επιχείρημα ότι το Βερολίνο δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τα αυστηρά όρια δανεισμού για πολλά ακόμη χρόνια.

«Οι κανόνες είναι καλοί. Οι μηχανισμοί έχουν την αναγκαία ευελιξία – τόσο η συνθήκη του Μάαστριχτ, όσο και το φρένο χρέους του Θεμελιώδους Νόμου μας», δηλώνει ο Αρμιν Λάσετ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Διακριτική επιστροφή στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο

Ντόναλντ Τραμπ: Διακριτική επιστροφή στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε με διακριτικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο και τα καθήκοντα του προέδρου των ... Διαβάστε περισσότερα
Τουρκία: Γέμισαν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης από διαδηλωτές – Καταγγέλλουν τη βία σε βάρος των γυναικών

Τουρκία: Γέμισαν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης από διαδηλωτές – Καταγγέλλουν τη βία σε βάρος των γυναικών

Περίπου 1.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αδράνεια, όπως λένε, των αρχών, που δεν αποτρέπουν και δεν ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Λευκός Οίκος στηρίζει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν – «Επέδειξαν θάρρος»

Ο Λευκός Οίκος στηρίζει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν – «Επέδειξαν θάρρος»

Το «θάρρος» του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ χαιρέτησε σήμερα ο Λευκός Οίκος, την επομένη της «εκρηκτικής» συνέντευξής τους στην αμερικανική τηλεόραση. ... Διαβάστε περισσότερα
Τουρκία: Σοκ με τα κρούσματα κορονοϊού – Τα περισσότερα ημερήσια από τις 6 Ιανουαρίου

Τουρκία: Σοκ με τα κρούσματα κορονοϊού – Τα περισσότερα ημερήσια από τις 6 Ιανουαρίου

Στα 13.215 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε ένα 24χρονο στην Τουρκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένας αριθμός που είναι ο υψηλότερος ... Διαβάστε περισσότερα
Ρωσία: Συνέλαβαν στην Αγία Πετρούπολη την ακτιβίστρια και ζωγράφο Κατρίν Νενάσεβα

Ρωσία: Συνέλαβαν στην Αγία Πετρούπολη την ακτιβίστρια και ζωγράφο Κατρίν Νενάσεβα

Στην Αγία Πετρούπολη αστυνομικoί συνέλαβαν έξω από το σπίτι της την ακτιβίστρια και ζωγράφο Κατρίν Νενάσεβα, ανακοίνωσε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook, όπως ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Παρατείνεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία

Lockdown: Παρατείνεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε σήμερα ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ... Διαβάστε περισσότερα