Κόσμος

Γερμανία: Χειροπέδες σε Σύρο γιατρό βασανιστή για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

 Συνελήφθη στη Γερμανία ένας Σύρος γιατρός. Κατηγορείται για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και βασανισμούς σε φυλακή της Δαμασκού.

Όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ο Σύρος γιατρός εντοπίστηκε στις 19 Ιουνίου. Ζούσε στη χώρα από το 2015.

Ο Αλάα Μ. συνελήφθη στις 19 Ιουνίου στην Έσση βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει Γερμανός ομοσπονδιακός δικαστής και έχει τεθεί υπό κράτηση.

Κατηγορείται για “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” εναντίον διαδηλωτή, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου το 2011 στη φυλακή των υπηρεσιών Πληροφοριών του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Χομς, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Καρλσρούης.

Ο Αλάα Μ. έφυγε από τη Συρία στα μέσα του 2015 και έφτασε στη Γερμανία, όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του. Εκεί εργαζόταν ως γιατρός.

Δύο πρώην μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας δικάζονται αυτή την περίοδο στο δικαστήριο του Κόμπλενς της Γερμανίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον θάνατο πολλών δεκάδων φυλακισμένων σε ένα κέντρο κράτησης και για βασανισμό πολλών χιλιάδων άλλων κρατούμενων.

Γερμανία: Το κατηγορητήριο για την δράση του

Ο Αλάα Μ. εργαζόταν ως γιατρός σε φυλακή των υπηρεσιών Πληροφοριών του συριακού στρατού όπου φέρεται να βασάνισε από τις 23 Οκτωβρίου 2011 και για μερικές ημέρες έναν άνδρα που συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Δαμασκό.

“Έπειτα από μια σειρά βασανιστηρίων, ο κρατούμενος έπαθε κρίση επιληψίας μετά την οποία ένας συγκρατούμενός του ζήτησε από έναν δεσμοφύλακα να ενημερώσει έναν γιατρό”, αναφέρει η εισαγγελία.

“Μετά την άφιξή του ο κατηγορούμενος, που ήταν παρών εκεί ως γιατρός, ξαφνικά χτύπησε τον Α. με έναν πλαστικό σωλήνα”, συνεχίζει η εισαγγελία. “Ακόμη και αφού ο κρατούμενος είχε πέσει στο πάτωμα ο Αλάα Μ. συνέχισε να χτυπά το θύμα του και να το κλωτσά. Την επομένη η κατάσταση της υγείας του Α. επιδεινώθηκε σημαντικά”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Αφού οι συγκρατούμενοί του ζήτησαν ιατρική βοήθεια, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από έναν άλλο γιατρό της φυλακής. Και οι δύο, οπλισμένοι με μία σωλήνα ο καθένας, χτύπησαν τον Α., ο οποίος ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε να περπατήσει μόνος του, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του”, περιγράφει η εισαγγελία.

“Στη συνέχεια πολλοί δεσμοφύλακες έβαλαν το θύμα σε μια κουβέρτα και τον πήραν. Αργότερα πέθανε”, καταλήγει η εισαγγελία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Που θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση της συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στη Γάζα - «Είναι ανθρωπογενής λιμοκτονία, άμεση κατάπαυση πυρός» τονίζει ο ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τα αρχικά στάδια της επιχείρησης για κατάληψη της πόλης της Γάζας
Ένας γιατρός εξετάζει την Jana Ayad, ένα υποσιτισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι, καθώς λαμβάνει θεραπεία στο πεδίο νοσοκομείο του International Medical Corps, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο Deir Al-Balah στη νότια Λωρίδα της Γάζας 6
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ