Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές: Θέλουν να “φάνε” τον Σόιμπλε για να “μπουν” στην κυβέρνηση

Μέρκελ Σόιμπλε

Όρο στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα γερμανική κυβέρνηση βάζουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Τι θέλουν; Τη θέση του Σόιμπλε!

Οι γερμανικές εκλογές γίνονται την Κυριακή (24.09.2017) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θέτουν ήδη τους όρους τους στην Άνγκελα Μέρκελ. Θέλουν το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, να “φάνε” τον Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε!

Το ξεκαθάρισε μέλος του κόμματος σε δηλώσεις του την Κυριακή (17.09.2017): για να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη Μέρκελ, θέλουν το υπουργείο Οικονομικών.

Οι όροι στη Μέρκελ

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν τις γερμανικές εκλογές. Αλλά δύσκολα θα εξασφαλίσουν πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ.

Έτσι, το FDP βρήκε ευκαιρία να βάλει τους όρους του για να πιέσει τη Μέρκελ, που ενδεχομένως θα αναζητήσει στήριξη από εκείνους και όχι από τους Σοσιαλδημοκτράτες και τον Σουλτς.

Πέρα από τη θέση του Σόιμπλε, το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης.

Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Μέρκελ, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013). Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτές της ερχόμενης Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Μπούντεσταγκ αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, βρίσκεται στον θώκο από το 2009. Είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης. Μετά τη Μέρκελ βέβαια.

Ποιος Σόιμπλε;

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.

«Το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Χαν στην Bild. Η δήλωσή του δημοσιεύεται στο φύλλο της συντηρητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Σόιμπλε Μέρκελ Γερμανικές εκλογές

Γερμανικές εκλογές: Η Ευρώπη στην… ατζέντα

Την Κυριακή ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για το κόμμα του είναι η ατζέντα της Ευρώπης. Αυτό θα είναι κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις που αναμένει ότι θα διεξαχθούν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης (της ΕΕ) με τον (πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν», δήλωσε ο Λίντνερ στη Welt am Sonntag.

«Οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης είτε για μια τραπεζική ένωση, σημείωσε.

Ο Μακρόν, έχει ζητήσει να δημιουργηθεί θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης κι ένας ενιαίος προϋπολογισμός.

Η Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει πως θα συνεργαστεί με τον Μακρόν για να ενισχυθεί η Ένωση. Όμως, το Βερολίνο επιμένει ότι είναι τα κράτη μέλη αυτά που θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτίστως την ευθύνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων.

Γερμανικές εκλογές
Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ – Φωτογραφία Reuters

Βασικός υπέρμαχος της θέσης αυτής είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος για πολλούς είναι ο θεματοφύλακας των πολιτικών λιτότητας στην ευρωζώνη.

Το FDP, έχει αλλάξει ρητορική υπό τον Λίντνερ, ο οποίος εξαγγέλλει σκληρότερη γραμμή έναντι της Ευρώπης.

Το ποσοστό του FDP στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται μεταξύ του 8 και του 10%, ενώ αυτό των συντηρητικών της Μέρκελ ανέρχεται στο 37%. Που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσουν σχεδόν την πλειοψηφία των εδρών.

Το FDP μάχεται για την τρίτη θέση με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Μέλη του ακροδεξιού κόμματος θεωρείται σίγουρο κατά τις δημοσκοπήσεις ότι θα εκλεγούν—για πρώτη φορά—στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις