Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανός υπουργός Εξωτερικών: Ο φασισμός είναι εδώ! Σηκωθείτε από τους καναπέδες σας

Γερμανός υπουργός Εξωτερικών: Ο φασισμός είναι εδώ! Σηκωθείτε από τους καναπέδες σας

Κάλεσμα στους Γερμανούς πολίτες να υψώσουν το ανάστημά τους στον ρατσισμό και τον φασισμό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Μάλιστα, κατηγόρησε τους Γερμανούς ότι παίρνουν πολύ αψήφιστα την αντιμετώπιση του ρατσισμού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

«Πρέπει να αντιταχθούμε στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές» τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Bild. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών, πρέπει να αγωνίζονται περισσότερο για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. «Στη γενιά μου έχει δοθεί η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία», τόνισε ο Μάας στην Bild. «Εμείς δεν αγωνιζόμαστε γι αυτά, τα θεωρούμε αυτονόητα. Δυστυχώς, υπάρχει μια απάθεια στην κοινωνία μας που πρέπει να υπερνικήσουμε».

Αναφερόμενος στη βίαια δράση της άκρας δεξιάς στο Κέμνιτζ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τους συμπατριώτες του «να σηκωθούν από τον καναπέ και να ανοίξουν το στόμα τους. Η εποχή της απάθειας πρέπει να τελειώσει», είπε.

Ο Mάας φοβάται για τη φήμη της Γερμανίας

«Αν ο χαιρετισμός του Χίτλερ εμφανίζεται σήμερα στους δρόμους μας, αυτό είναι κρίμα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Μάας. Τώρα όλη η κοινωνία καλείται να σώσει τη φήμη της Γερμανίας στον κόσμο: «Πρέπει να αντιταχθούμε στην άκρα δεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νεοναζί και τους αντισημίτες. Μόνο τότε τα ξενοφοβικά εγκλήματα που βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας θα σταματήσουν».

Η Ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλι (SPD) δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι η έρευνα στο Κέμνιτζ θα πρέπει να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό βρίσκονται δίκτυα ακροδεξιών οργανώσεων πίσω από τις διαδηλώσεις και τις ξενοφοβικές εξεγέρσεις. «Δεν ανεχόμαστε οι ακροδεξιοί να διεισδύουν στην κοινωνία μας», δήλωσε.

18 οι τραυματίες από τα επεισόδια

Στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των ακροδεξιών και ξενοφοβικών οργανώσεων το Σάββατο συμμετείχαν, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές του Κέμνιτς, 4500 άτομα. Άλλα 4000 άτομα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις των αντιναζιστικών οργανώσεων, στις οποίες παραβρέθηκαν και πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke). Σύμφωνα με την αστυνομία του Κέμνιτς τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί, ενώ σημειώθηκαν 27 ποινικά αδικήματα, όπως σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Παρά την ένταση που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν μεγαλύτερα έκτροπα. Στο Κέμνιτς είχαν συγκεντρωθεί 1800 αστυνομικοί απ’ όλη την Γερμανία.

Πάντως η ένταση που επικρατεί στην ανατολικογερμανική πόλη μετά τον θάνατο ενός Γερμανού σε συμπλοκή με ξένους, την περασμένη Κυριακή, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Για σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο συγκεντρώσεις κατά της βίας και του φυλετικού μίσους, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις