Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Γιλντιρίμ: Για τον Ερντογάν τα κάνει όλα… ακόμα και εκλογές!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Τουρκία σε νέες εκλογές προκειμένου να γίνει το χατίρι του… “σουλτάνου” άφησε ο νέος πρωθυπουργός (και επιλογή του Ερντογάν) Μπιναλί Γιλντιρίμ! Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει (και γι’ αυτό “έφαγε” τον Νταβούτογλου) να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε η χώρα να αποκτήσει προεδρικό σύστημα και εκείνος να είναι και τύποις ο απόλυτος άρχων.

Ο Γιλντιρίμ, λίγες μέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε ότι στόχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές μέσω της Βουλής. Αλλά, πρόσθεσε, πως αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, τότε θα προσφύγει στις κάλπες!

Ο Ερντογάν επιδιώκει μια εκτελεστική προεδρία με ισχυρές αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες που διαθέτει ο πρόεδρος στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Ο Γιλντιρίμ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη για σήμερα (02.06.2016) ψηφοφορία στο Βερολίνο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήταν “παράλογο” το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει “γενοκτονία” τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ επί ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά, θα συνιστά “μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας” μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου τόνισε ο Γιλντιρίμ, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Φωτογραφία Reuters

Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (…) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας” μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. “Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα”, υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης απέφυγε να απειλήσει τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι “3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία. Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα“, προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν μέχρι αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε