Παρασκευή, 3 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γιόσκα Φίσερ: «Η Ευρώπη πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα»

Γιόσκα Φίσερ: «Η Ευρώπη πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα»

Ο Γιόσκα Φίσερ την περίοδο που ήταν αρχηγός των Πράσινων στην Γερμανία, αλλά και αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι είναι ενάντια στα πυρηνικά όπλα.

Ο Γερμανός πολιτικός όμως, τα… διέγραψε πλέον όλα αυτά και λέει ξεκάθαρα «ναι» στα πυρηνικά όπλα. Ο Γιόσκα Φίσερ τόνισε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά η Ευρώπη πρέπει να τα βάλει στο οπλοστάσιό της.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο Γιόσκα Φίσερ έκανε αναφορά στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκεί έριξε την βόμβα.

«Θα έπρεπε η Γερμανία να έχει πυρηνικά όπλα; Όχι. Η Ευρώπη; Ναι», είπε ο πρώην πολιτικός των Πρασίνων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα επισήμανε ότι η Ευρώπη  χρειάζεται «το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο».

«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν… εργάζεται πάνω στον πυρηνικό εκβιασμό», είπε ο Γιόσκα Φίσερ και επεσήμανε ότι  τα οπλοστάσια των πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης, Γαλλίας και Βρετανίας δεν είναι επαρκή «ως απάντηση στην κατάσταση που έχει αλλάξει».

Ο Γιόσκα Φίσερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να επενδύσει σε συμβατικά όπλα. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα», είπε. «Εφόσον έχουμε μια Ρωσία που ακολουθεί την αυτοκρατορική ιδεολογία του Πούτιν. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε τη Ρωσία».

Ωστόσο, όπως είπε αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί «με φρένο χρέους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Ο Γιόσκα Φίσερ έβαλε στην κουβέντα και τον Ντόναλντ Τραμπ και μια πιθανή εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο 75χρονος πολιτικός ανέφερε: «Ελπίζω ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα παραμείνουν ενωμένες. Τι θα συμβεί όμως εάν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Η Ευρώπη πρέπει επίσης να κάνει σοβαρά αυτό το ερώτημα στον εαυτό της ενόψει αυτού του σεναρίου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις