Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γιούνκερ σε Ράμα: Λύστε τα προβλήματα με την Ελλάδα

Γιούνκερ Ράμα
Φωτογραφία EPA

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής (25.02.2018) στα Τίρανα.

Μολονότι ο Γιούνκερ δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Ράμα και η συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή Αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο.

Φωτογραφία EPA

Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα ο Ιλίρ Μέτα ζήτησε περεταίρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών.

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.

Γιούνκερ: Ένταξη το 2025

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η ένταση των υποψήφιων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρώνουν τα κριτήρια γι’ αυτή, πιθανόν θα γίνει το 2025.

Από την Αλβανία, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το 2025 πρέπει να θεωρείται πιθανή ημερομηνία ένταξης για όλες τις βαλκανικές χώρες, όχι μόνο γι’ αυτές που προηγούνται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Αντίθετα με ό,τι διαβάζουμε παντού, ούτε η Κομισιόν ούτε εγώ είπαμε πως η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα είναι οπωσδήποτε μέλη της ΕΕ το 2025», σημείωσε ο Γιούνκερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα Τίρανα. «Η ημερομηνία αυτή, το 2025, είναι ανοικτή για όλες τις υποψήφιες (προς ένταξη) χώρες», πρόσθεσε.

«Στον βαθμό που μια υποψήφια χώρα μέχρι τότε ή νωρίτερα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την εισδοχή της, θα προχωρήσουμε κατά τρόπο που οι προσπάθειές της θα αναγνωριστούν από την ΕΕ», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Αλβανία και η πορεία των μεταρρυθμίσεων

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου των δικαστών και των εισαγγελέων, το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων στο αλβανικό δικαστικό σύστημα που αποτελούσε μια από τις προϋποθέσεις για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ήδη έφερε αποτελέσματα.

«Δεκαεπτά ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελείς αρνήθηκαν να ελεγχθούν κι έτσι τέθηκαν εκτός δικαστικού σώματος», ανέφερε ο Ράμα.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο θεωρούνται οι δύο χώρες που προηγούνται στη διαδικασία ένταξής τους στην Ε.Ε.. Έχουν ανοίξει διάφορα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντως το απαιτούμενο έργο έχει ολοκληρωθεί μόνο σε μερικά.

Η Αλβανία και η πΓΔΜ αναμένουν να τους δοθεί πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο.

“Πήδηξε”… κεφάλαια

Προχωρώντας στην αναμόρφωση του δικαστικού της σώματος, η Αλβανία έχει πρακτικά σχεδόν κλείσει τη διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια 23 και 24 πριν καν ανοίξουν, ουσιαστικά κερδίζοντας χρόνο για να προφτάσει τα κράτη που βρίσκονται μπροστά της στη διαδικασία, εξήγησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εγγράφθηκε στο αλβανικό Σύνταγμα: ειλικρινά, έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα ναρκωτικά

Πάντως η ετυμηγορία της ΕΕ για την Αλβανία θα περιμένει ως την άνοιξη καθώς ένα από τα κριτήρια είναι εάν οι διακινητές κάνναβης έχουν κάνει ξανά μεγάλες καλλιέργειες, κάτι που θα κριθεί με τη βοήθεια της αεροπορικής επιτήρησης της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε πατάξει τις καλλιέργειες κάνναβης το 2014, αλλά η αστυνομία το 2015 και το 2016 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διακινητές να μετατρέψουν τη χώρα σε μια από αυτές με τις μεγαλύτερες παραγόμενες ποσότητες στην Ευρώπη.

Πάντως ερευνητές στην Ιταλία σημείωναν τον Νοέμβριο ότι η εναέρια επιτήρηση έδειξε ότι υπήρχαν μόλις 90 μεγάλες, ανοικτές καλλιέργειες κάνναβης στην αλβανική επικράτεια το 2017, από 2.086 το 2016, εξωθώντας την κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι έχει κερδίσει τη μάχη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις