Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Γιβραλτάρ: Βίντεο από νέα επίθεση φάλαινας όρκας σε σκάφος – Έκοψε το πηδάλιο με τα δόντια της

Γιβραλτάρ: Βίντεο από νέα επίθεση φάλαινας όρκας σε  σκάφος – Έκοψε το πηδάλιο με τα δόντια της
Twitter

Στιγμές τρόμου έζησε το πλήρωμα μίας θαλαμηγού στο Γιβραλτάρ από επίθεση φάλαινας όρκας στη μέση της θάλασσας. Το κήτος κατέστρεψε και τα δύο πηδάλια του σκάφους με τα δόντια της.

Βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram η εταιρία «Catamaran Guru» που εμπορεύεται σκάφη, κατέγραψε την τρομακτική στιγμή που μία φάλαινα όρκα επιτίθεται σε σκάφος ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, όπου τέτοια περιστατικά γίνονται πλέον όλο και συχνότερα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το καταμαράν «Bali 4.8» δέχθηκε επίθεση από φάλαινες όρκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την παράδοσή του τον περασμένο Απρίλιο και, ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν και τα δύο πηδάλιά του.

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αρκετά συχνά επιθέσεις από αυτό το είδος φάλαινας σε σκάφη που πλέουν στην περιοχή, ανησυχώντας skipper και πληρώματα.

Στα πλάνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία «Catamaran Guru» στο Instagram βλέπουμε μία από τις όρκες που είχαν περικυκλώσει το σκάφος να δαγκώνει και να κόβει με τα δόντια της κομμάτι του πηδαλίου της θαλαμηγού μήκους 14,6 μέτρων.

Ο καπετάνιος του «Bali 4.8», που έχει βιώσει ξανά επιθέσεις από όρκες στην περιοχή, είπε ότι πρόσεξε πως το σκάφος κινούνταν κάπως περίεργα και λίγο αργότερα αντιλήφθηκε ότι το είχαν περικυκλώσει 4-5 φάλαινες.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν “όχι πάλι”. Είπα στα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν ψύχραιμα. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πανίσχυρα και έξυπνα πλάσματα», είπε ο 61χρονος Τσέχος skipper, Ντάνιελ Κριτζ.

Καρέ – καρέ η επίθεση:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Catamaran Guru (@catamaranguru)

 

Ο Κριτζ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση φαλαινών που είχε αντιμετωπίσει το 2020, αυτή τη φορά το κοπάδι έδρασε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι όρκες προσέγγισαν πιο ήσυχα το σκάφος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαν καταστρέψει και τα δύο πηδάλια. «Ήταν σαν να ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. Δεν άγγιξαν τίποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Νταν και το πλήρωμά του κατάφεραν να φτάσουν σε ένα κοντινό λιμάνι, όπου παρέμειναν 10 μέρες περιμένοντας να παραδοθούν τα νέα πηδάλια.

Το κόστος αντικατάστασης των πηδαλίων στο σκάφος των 700.000 λιρών ανήλθε σε περίπου 2.000 £, είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις