Τετάρτη, 21 Φεβ.
12oC Αθήνα

Γκουτέρες: Κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Γκουτέρες: Κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Παράλληλα ο Γκουτέρες καθιστά σαφές πως κάθε επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολύτιμες αξίες μας και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να οπισθοδρομήσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπέμπει το μήνυμα πως τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται σταθερά στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και θα συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια γίνουν πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσουν την ποινικοποίηση των συναινετικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των διεμφυλικών ατόμων.

Το να είσαι ο εαυτός σου δεν πρέπει ποτέ να είναι έγκλημα, σημειώνει και συμπληρώνει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Ανήκουν σε κάθε μέλος της ανθρώπινης οικογένειας – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν».

Στην αρχή του μηνύματος του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, διώξεις, ρητορική μίσους, αδικία, ακόμη και ανοιχτές δολοφονίες» αναφέρει.

Επίσης, επισημαίνει πως οπισθοδρομικοί νόμοι συνεχίζουν να ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο, τιμωρώντας τα απλώς και μόνο επειδή είναι αυτά που είναι.

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας «Πάντα Μαζί: Ενωμένοι στη διαφορετικότητα», ο Αντόνιο Γκουτέρες καλεί τον κόσμο να μιλήσει με μία φωνή για την εξάλειψη του στίγματος, των διακρίσεων, των επιβλαβών πρακτικών και της συχνά θανατηφόρας βίας που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις