Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Γλίτωσε από τη Βουλή αλλά επιμένει… ρατσιστικά ο Τραμπ

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πάρει μια ανάσα μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψει την πρόταση να κινηθεί διαδικασία παύσης και παραπομπής του στη δικαιοσύνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δεν… βάζει μυαλό και επιμένει να προκαλεί, στοχοποιώντας τέσσερις γυναίκες βουλευτές.

Με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτράπηκε προς το παρόν η παύση του Τραμπ αλλά δεν αποκλείεται το θέμα να επανεξεταστεί μελλοντικά.

Ο εισηγητής του κειμένου, ο Δημοκρατικός βουλευτής Αλ Γκριν, επιδίωκε να κεφαλαιοποιήσει το κύμα των επικρίσεων σε βάρος του Τραμπ, εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσε προ ημερών σε τέσσερις νέες γυναίκες βουλευτές που ανήκουν σε μειονότητες. Όμως η Βουλή τάχθηκε με 332 ψήφους – έναντι 95- εναντίον του μέτρου.

Ο Γκριν έχει ήδη αποπειραθεί ανεπιτυχώς δύο φορές στο παρελθόν να προωθήσει παρόμοια κείμενα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε το ζήτημα από την ολομέλεια αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων συστάθηκε σε σώμα, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών από τους Δημοκρατικούς.

Μια πλειοψηφία 235 Δημοκρατικών βουλευτών τάχθηκε στην ψηφοφορία, όπως και το σύνολο των Ρεπουμπλικάνων, υπέρ της αναβολής επ’ αόριστον της εξέτασης του μέτρου, το οποίο υποστηρίχθηκε μεν από τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά συνάντησε αντίσταση ιδίως από τη Δημοκρατική πρόεδρο του σώματος, τη Νάνσι Πελόσι.

Νέα επίθεση από τον Τραμπ

Και ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων έδινε… άλλη μια ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ, εκείνος, σε νέα προεκλογική συγκέντρωση στο Γκρίνβιλ, στη Βόρεια Καρολίνα, άκουγε με χαρακτηριστική… ευχαρίστηση τους υποστηρικτές του να φωνάζουν το σύνθημα «στείλ’ τις πίσω».

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Αμερικανού προέδρου, ονομαστικά μάλιστα, στις τέσσερις βουλευτές που έχει βάλει τελευταία στο στόχαστρό του.

Το σύνθημα ακούστηκε όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε πρώτα στην Ιλάν Όμαρ, μουσουλμάνα, πρόσφυγα στις ΗΠΑ που κατάγεται από τη Σομαλία, σήμερα Αμερικανίδα υπήκοο, νεοεκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου.

Click4more: Το NBC «αδειάζει» τον Τραμπ – Βίντεο που αποδεικνύει τις σχέσεις του με τον παιδόφιλο επιχειρηματία

Η Όμαρ είναι μία από τις τέσσερις πολιτικούς που εξελέγησαν με τους Δημοκρατικούς τον περασμένο Νοέμβριο και ο Τραμπ διατείνεται πως πρέπει να «γυρίσουν πίσω» στις χώρες καταγωγής τους από την Κυριακή. Η επίθεση άρχισε μέσω Twitter, με σειρά μηνυμάτων που προκάλεσαν σάλο και καταδικάστηκαν ως ρατσιστικά.

Μέχρι χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απέφευγε να κατονομάσει τις τέσσερις γυναίκες, αν και δεν άφηνε αμφιβολίες για το ποιες βρίσκονταν στο στόχαστρό του. Στη συγκέντρωση στην Γκρίνβιλ άφησε κατά μέρος τις διακριτικότητες και αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλες τους με μοναδικό σκοπό και στόχο για να τις στηλιτεύσει.

Το πλήθος άρχισε να φωνάζει «στείλ’ την πίσω» όταν ο Τραμπ είπε πως η Όμαρ έχει «ιστορικό παράφορου αντισημιτισμού». Συνέχισε λέγοντας πως η Αμερικανίδα βουλευτής «συκοφάντησε τους γενναίους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη Σομαλία», ότι «αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», ότι «αντιμετωπίζει «με περιφρόνηση τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς».

Click4more: Συναγερμός στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ, μετά την επίθεση κατά των τεσσάρων γυναικών των Δημοκρατικών

Η Όμαρ επισήμανε σε συνέντευξή της νωρίτερα χθες ότι η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να δήλωνε στο παρελθόν, αλλά στους λόγους που ο Τραμπ έχει στραφεί εναντίον των τεσσάρων βουλευτών, δηλαδή την πολιτική του όσον αφορά τη μετανάστευση.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του για το ότι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές συνέκρινε τις πρακτικές που εφαρμόζονται και τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς όπου οδηγούνται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έκρινε ότι οι συγκρίσεις του είδους έχουν σκοπό την «άνοδο μιας επικίνδυνης, βίαιης άκρας αριστεράς» και πρόσθεσε πως αυτό τον εξώθησε να πει «έι, αν δεν τους αρέσει εδώ, ας φύγουν».

Φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε (δεν είναι του χαρακτήρα του άλλωστε) να μην θριαμβολογήσει για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ευχαριστώντας μάλιστα τους Δημοκρατικούς που καταψήφισαν το μέτρο. Νωρίτερα, μέσω Twitter, αποφάνθηκε πως «τελείωσε» η προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξουσία, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ενώ χαρακτήρισε το «πιο γελοίο και χρονοβόρο» ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί ποτέ του τις έρευνες σε βάρος του και τις προσπάθειες να κινηθεί διαδικασία παύσης του.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης εναντίον ορισμένων εκ των κορυφαίων Δημοκρατικών που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματός τους για να τον αντιμετωπίσουν στις εκλογές του 2020. Έστρεψε τα φραστικά πυρά του ιδίως στον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που «παραληρεί σαν παλαβός», και στον Τζο Μπάιντεν, που κατά τον Τραμπ δεν είναι σε θέση να χειριστεί ξένους ηγέτες, σαν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ο ίδιος.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι εάν οι Αμερικανοί δεν τον εκλέξουν για δεύτερη θητεία, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι φοροαπαλλαγές — «όλα όσα κάναμε (…) θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις