Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής τους από Έλληνες και Βρετανούς

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής τους από Έλληνες και Βρετανούς
Φωτογραφία ΣΚΑΪ

Συγκέντρωση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πραγματοποίησαν χθες Σάββατο (18.6.2022) Έλληνες και Βρετανοί στην αίθουσα που τα φιλοξενεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι συμμετέχοντες της συγκέντρωσης κρατούσαν πανό το οποίο ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και να μην βρίσκονται – πλέον – στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως αναφέρει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρωτοβουλία ανήκε στη βρετανική Επιτροπή Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με αφορμή την συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και η εκδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ομάδων Ελλήνων του Λονδίνου.

Μάλιστα, συμμετείχε συμβολικά και η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής Επιτροπής, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης, την ώρα που πολλές δεκάδες παριστάμενοι ύψωσαν πανό και ελληνικές σημαίες.

«Επί 13 χρόνια το Μουσείο στην Αθήνα περιμένει τα Γλυπτά, τα οποία βρίσκονται εδώ παράνομα… εκλάπησαν από τον Έλγιν. Η μέρα εκείνη θα έρθει, είμαι πολύ σίγουρη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Χίσλοπ.

Η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου και επίσης μέλος της βρετανικής Επιτροπής Ήντιθ Χολ είπε πως «η επανένωση είναι αυτό που θέλει και αξίζει η Ελλάδα», καθώς και ότι μια τέτοια κίνηση από τη Βρετανία θα αναδείκνυε τη μεγαλοψυχία της χώρας ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν μια συνθήκη με όλους κερδισμένους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις