Κόσμος

Γουατεμάλα: 109 οι νεκροί – Φοβούνται νέες εκρήξεις από το ηφαίστειο και χειμάρρους λάσπης [pics, vids]

Κάθε μέρα που περνά και ο απολογισμός από την φονική έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο γίνεται όλο και πιο βαρύς. Οι νεκροί στη Γουατεμάλα έχουν φτάσει πλέον τους 109, ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θρήνος, οργή και απελπισία. Άνθρωποι που έχασαν τα πάντα και αναγκάζονται να κοιμούνται στο δρόμο. Αίθουσες που έχουν γίνει νεκροτομεία, γεμάτες σορούς θυμάτων. Ο εφιάλτης στη Γουατεμάλα δεν λέει να τελειώσει.

Μια μητέρα αναγκάζεται να κοιμήσει το βρέφος της σε ένα στρώμα στο δρόμο - Φωτογραφία Reuters
Μια μητέρα αναγκάζεται να κοιμήσει το βρέφος της σε ένα στρώμα στο δρόμο – Φωτογραφία Reuters

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των ανθρώπων που αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο σταμάτησαν ξανά την Πέμπτη για λόγους ασφαλείας. Όλα αυτά μετά την εξοργιστική παραδοχή των αρχών πως άργησαν να αντιδράσουν, καταδικάζοντας εκατοντάδες σε θάνατο. Η εισαγγελία της χώρας ανακοίνωσε ήδη έρευνα. Θα εξεταστεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αμέλεια από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας διότι δεν δόθηκε έγκαιρα εντολή επείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η διακοπή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης εξώθησε συγγενείς των οικογενειών ορισμένων θυμάτων που έχουν καταληφθεί από απόγνωση να πάνε στον τόπο της καταστροφής, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει η αστυνομία, για να προσπαθήσουν να βρουν εκείνοι τους δικούς τους.

Φόβοι πως νέες εκρήξεις από το ηφαίστειο

«Οι κλιματικές συνθήκες και τα ακόμη πυρακτωμένα υπολείμματα στις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπουν την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μελών των σωστικών συνεργείων», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED).

«Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στην περιοχή και ότι η βροχή μπορεί να προκαλέσει χείμαρρους λάσπης και ηφαιστειακής τέφρας», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες τρεις μέρες σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούν στα συντρίμμια, στην ηφαιστειακή τέφρα και στα βράχια πτώματα θυμάτων στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και τα άλλα χωριά που σάρωσαν ποτάμια λάβας την Κυριακή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι έρευνες είχαν ήδη ανασταλεί για ώρες την Τετάρτη, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και χειμάρρων λάσπης και πυρακτωμένων βράχων που έφθαναν ακόμη και τα πέντε μέτρα ύψος σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ο νέος απολογισμός στη Γουατεμάλα

Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο (INACIF) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στα 109 θύματα. Σχεδόν 200 άνθρωποι παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 99 νεκρούς.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το INACIF διευκρίνισε ότι επτά πτώματα μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο κοντά στην πληγείσα περιοχή και άλλα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της πρωτεύουσας, καθώς επρόκειτο για ανθρώπους που υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία όπου είχαν διακομιστεί.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Μόλις 28 από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την CONRED, ακόμα 58 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 12.277 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκροί 3 Ινδοί ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση από τις ΗΠΑ γιατί επιχείρησε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως χτύπησαν το μηχανοστάσιο του υπό σημαία Παλάου δεξαμενόπλοιου Settebello με πυρομαχικά ακριβείας - Δείτε βίντεο από την επίθεση
δεξαμενόπλοιο
Ο Έλον Μασκ προκαλεί μετά τις κατηγορίες για τα επεισόδια στο Μπέλφαστ: «Φταίνε οι δολοφόνοι μετανάστες που αποκεφαλίζουν ανθρώπους»
Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον μεγιστάνα πως υποκινεί την βία κατά μεταναστών, με φόντο την απόπειρα αποκεφαλισμού του άνδρα από τον Σουδανό
Έλον Μασκ
Το Μπέλφαστ «φλέγεται» για δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση του Σουδανού – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι
Νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για την απόπειρα αποκεφαλισμού του Σουδανού - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας - Έρευνες από τις αρχές για λογαριασμούς στα social media που υποκινούν βία
REUTERS
Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ
«Οι Ιρανοί μας ζήτησαν να σταματήσουμε τις επιθέσεις», ισχυρίστηκε ο Τραμπ - Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως έπληξε πλοία στα Στενά του Ορμούζ - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ
Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες