Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Γουατεμάλα: Έβγαλαν ζωντανό βρέφος από τα συντρίμμια – 73 οι νεκροί, εξερράγη ξανά το ηφαίστειο Φουέγο

Γουατεμάλα ηφαίστειο

Συγκλονισμένη η Γουατεμάλα είδε ένα βρέφος να βγαίνει ζωντανό από τα συντρίμμια του σπιτιού της που είχε καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα. Το ηφαίστειο Φουέγο δεν σταματά να βρυχάται και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ασταμάτητα. Σοκάρει η εκτίμηση πως κάποιες απανθρακωμένες σοροί ίσως να μη βρεθούν ποτέ!

Η Γουατεμάλα θρηνεί το χαμό 73 ανθρώπων μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο. Αγωνιά για τους εκατοντάδες αγνοούμενους. Και κλαίει από χαρά γιατί ένα βρέφος βρέθηκε ζωντανό μέσα στο σκεπασμένο από τη στάχτη σπίτι του. Το ηφαίστειο βρυχάται συνεχώς.

Το συγκλονιστικό video από τη διάσωση του μικρού κοριτσιού κάνει το γύρο του κόσμου. Αφημένο στα χέρια του σωτήρα της, το μικρό κοριτσάκι βγαίνει ζωντανό από το σπίτι της οικογένειά του που έχει καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα. Οι εικόνες συγκλονίζουν. Ο διασώστης περπατά πάνω σε μια σκάλα που χρησιμοποιήθηκε ως «γέφυρα» για να φτάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το παιδί. Το κοριτσάκι, τυλιγμένο με μια κουβερτούλα, φαίνεται να μην έχει τραυματιστεί.

Δυστυχώς, την τύχη του δεν είχαν άλλα παιδιά, που είναι ανάμεσα στους 73 νεκρούς που αφήνει πίσω του η έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο. Οι διασώστες, δεν αντέχουν. Λυγίζουν και ξεσπούν σε κλάματα καθώς μεταφέρουν στα χέρια τους τα νεκρά παιδιά.

https://youtu.be/gBUSlNkd-n0

Το ηφαίστειο εξερράγη ξανά

Την Τρίτη (05.06.2018) το ηφαίστειο Φουέγο εξερράγη και πάλι. Η νέα ισχυρή έκρηξη ανάγκασε τα σωστικά συνεργεία να διακόψουν τις έρευνές τους γύρω από τον κώνο του Φουέγο στη Γουατεμάλα.

Η νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε 48 ώρες μετά την αρχική έκρηξή του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 73 ανθρώπους. Αυτός είναι ο τελευταίος απολογισμός. Δυστυχώς, δεν είναι ο τελικός. Ο Σέρχιο Καμπάνιας, διευθυντής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (CONRED), ανακοίνωσε ότι αγνοούνται 192 άνθρωποι.

Οι τραυματίες από την ηφαιστειακή έκρηξη της Κυριακής φτάνουν τους 46, ενώ 3.271 πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο. 2.625 πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καταστροφή έπληξε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 1,7 εκατ. κατοίκους της Γουατεμάλας.

Η νέα έκρηξη ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν επτά χωριά κοντά στο ηφαίστειο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν. Ο εκπρόσωπος της CONRED Νταβίντ δε Λεόν εξήγησε πως σύμφωνα με ειδικούς, νέες πυροκλαστικές ροές, αποτελούμενες από τέφρα, λάσπη, νερό και πυρακτωμένους βράχους, ενδέχεται να σαρώσουν ξανά την περιοχή.

Πανικός στη Γουατεμάλα

Η κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας προκάλεσε πανικό στην πόλη Εσκουίντλα, κοντά στον ορεινό όγκο ύψους 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Οι κάτοικοι έσπευσαν να την εγκαταλείψουν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί απόλυτο κυκλοφοριακό χάος.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου μετέδωσε ότι άκουσε έναν ισχυρό, υπόκωφο κρότο και είδε μια μεγάλη στήλη ηφαιστειακής τέφρας να εκτοξεύεται στον ουρανό.

Μέλη σωστικών συνεργείων, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Δύο μέρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, που προκάλεσε ταχύτατα κινούμενα ποτάμια λάσπης, λάβας και τέφρας, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι εξαιρετικά ισχνές.   «Αν παγιδευτείς σε πυροκλαστική ροή, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις ζωντανός», παραδέχτηκε ο Καμπάνιας. Και σόκαρε με τη διαπίστωση πως κάποιες εντελώς απανθρακωμένες σοροί ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις