Κόσμος

Γουιάνα: Έφηβη πίσω από τη φωτιά σε κοιτώνα – Έκαψε συμμαθήτριές της γιατί της πήραν το κινητό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία έφηβη ευθύνεται για τη φωτιά που ξέσπασε σε κοιτώνα της Γουιάνας και είχε ως αποτέλεσμα 19 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. Η νεαρή έβαλε τη φωτιά καθώς εξοργίστηκε όταν της πήραν το κινητό τηλέφωνό της.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στον κοιτώνα σχολείου, ξέσπασε την Κυριακή (21.5.2023), ενώ 19 παιδιά, δεκαοκτώ μαθήτριες και ένα μικρό αγόρι, ανασύρθηκαν νεκρά.

«Μαθήτρια είναι ύποπτη για την πρόκληση της καταστροφικής πυρκαγιάς εξαιτίας της κατάσχεσης του κινητού της τηλεφώνου», ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για τη φωτιά στο σχολείο στη Μάχντια, περίκλειστη πόλη ορυχείων και μεταλλείων στη μικρή αγγλόφωνη χώρα της νότιας Αμερικής.

Η κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως η νεαρή επιβεβαίωσε πως πράγματι αυτή ευθυνόταν.

Οι υπεύθυνοι του κοιτώνα «κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνό της και το κορίτσι απείλησε το ίδιο βράδυ πως θα έβαζε φωτιά στο κτίριο και πως θα την άκουγε ο κόσμος όλος», είπε ο αξιωματούχος.

Η ανήλικη, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο φρουρούμενη από την αστυνομία, πήγε στα λουτρά, ψέκασε με εντομοκτόνο κουρτίνα μπάνιου κι έβαλε φωτιά με σπίρτο, συνέχισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη συμμαθήτριές της που έδωσαν στις καταθέσεις τους πανομοιότυπη εκδοχή των γεγονότων.

guyana r

«Σύμφωνα με τις μαθήτριες, κοιμούνταν όταν τις ξύπνησαν κραυγές. Είδαν φωτιά και καπνό στον χώρο του μπάνιου, που γρήγορα εξαπλώθηκε στο κτίριο», σύμφωνα με το κείμενο της αστυνομίας.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες συμμαθητριών της νεαρής να σβήσουν τη φωτιά, οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας ολοσχερώς το κτίριο, που εν μέρει ήταν κατασκευασμένο από ξύλο – είχε ιδίως ξύλινη οροφή.

Οι μαθήτριες «δεν έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα», αλλά οι υπεύθυνοι του σχολείου «διαπίστωσαν πως το κορίτσι είχε τηλέφωνο» και είχε τραβήξει «φωτογραφίες», διευκρίνισε η κυβερνητική πηγή.

Η υπεύθυνη δεν έβρισκε το κλειδί για να ξεκλειδώσει

Την τραγωδία χειροτέρεψε το γεγονός πως η υπεύθυνη για τον κοιτώνα «πανικοβλήθηκε» και δεν ήταν σε θέση να βρει το κλειδί της πόρτας του κτιρίου, στα παράθυρα του οποίου ήταν εγκατεστημένες μπάρες. Η πόρτα κλείδωνε κάθε βράδυ στις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο μικρός γιος της υπεύθυνης του κοιτώνα είναι ανάμεσα στα 19 θύματα.

Άνδρες έσπασαν την πόρτα για να μπορέσουν να σωθούν επιζήσασες, ανάμεσά τους και το κορίτσι που έβαλε τη φωτιά.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έφθασαν επιτόπου περίπου 25 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προχθές Δευτέρα ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουιάνας, ο Κλίφτον Χίκεν, δήλωσε στον Τύπο πως τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε «κακόβουλη ενέργεια».

Δεκατρία κορίτσια και το μικρό αγόρι πέθαναν επιτόπου, άλλα πέντε κορίτσια υπέκυψαν σε νοσοκομείο στην περιοχή της Μάχντια.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το φαινόμενο «coffin corner» και οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία με τους 9 νεκρούς στη Φλόριντα
Έρευνες για να μπορέσουν να ανασύρουν τα βαρύτερα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων οι κινητήρες και το σύστημα προσγείωσης, καθώς και να αναζητήσουν τους καταγραφείς πτήσης
Φλοριντα αεροσκάφος
Τζέιμς Ταλαρίκο: Ο «Baby Obama» που θέλει να σπάσει το ρεπουμπλικανικό απόρθητο του Τέξας – Γιατί ο Τραμπ τον αποκαλεί «Talafreako»
Ο 37χρονος διεκδικεί να γίνει πρώτος Δημοκρατικός που θα εκλεγεί στη Γερουσία από το Τέξας μετά το 1988 - Αντίπαλός του ο εκλεκτός του Τραμπ Κεν Πάξτον
Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας στο Τέξας στις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2026
Ώρα κρίσης για τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Οι Δημοκρατικοί διεκδικούν την ανατροπή των ισορροπιών στο Κογκρέσο
Η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας για τα δυο τελευταία χρόνια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Κλειδί το Τέξας - Οι ΗΠΑ χτύπησαν το ιρανικό νησί Κεσμ
Κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην προεδρία Τραμπ αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία – Οι έρευνες που σχεδιάζουν
Εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρότερα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να ελέγξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ