Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Γρίπη των πτηνών σε πιγκουίνους της Νότιας Γεωργίας, ενός “παράδεισου” άγριας ζωής

Γρίπη των πτηνών σε πιγκουίνους της Νότιας Γεωργίας, ενός “παράδεισου” άγριας ζωής

Μεγάλοι πληθυσμοί πιγκουΐνων που ζουν στη Νότια Γεωργία, μια υποανταρκτική νήσο, βρέθηκαν να νοσούν από την γρίπη των πτηνών. Ανάμεσα στους… νοσούντες και 5 βασιλικοί πιγκουίνοι.

Η Νότια Γεωργία αποτελεί σπίτι για πολλά είδη της άγριας ζωής. Οι φόβοι των επιστημόνων έγιναν πραγματικότητα, αφού 10 πιγκουίνοι βρέθηκαν να νοσούν από γρίπη των πτηνών. Έτσι, μετά από πολλά πτηνά, θύματα της νόσου έπεσαν και οι βασιλικοί πιγκουίνοι. 

Θετικό είναι πως δεν είναι ακόμα η εποχή αναπαραγωγής τους και γι’ αυτό υπάρχει αισιοδοξία πως ο άμεσος αντίκτυπος από τη γρίπη των πτηνών θα είναι περιορισμένος. Ακόμη όμως υπάρχουν ανησυχίες για τον επόμενο χρόνο, όταν οι πιγκουίνοι θα συγκεντρωθούν και πάλι μαζικά.

Υπολογίζεται ότι την εποχή του ζευγαρώματος συγκεντρώνονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο πτηνά στην υποανταρκτική νήσο της Νότιας Γεωργίας, για να ζευγαρώσουν και να αναθρέψουν τα μικρά τους. 

«Οι συναθροίσεις αγρίων ζώων γύρω από τις ακτές της είναι εκπληκτικές. Συγκεντρώνεται τεράστιος αριθμός πολλαπλών ειδών από πιγκουΐνους, άλμπατρος και φώκιες», δήλωσε ο Dr. Norman Ratcliffe, οικολόγος πτηνών στην Βρετανική Εταιρεία Ερευνών στην Ανταρκτική (BAS).

«Εάν η γρίπη των πτηνών επικρατούσε και προκαλούσε υψηλή θνησιμότητα σε όλο το νησί, θα ανησυχούσαμε για τη διατήρηση των ειδών. Προς το παρόν, όμως, μοιάζει να εξαπλώνεται κάπως περιορισμένα», πρόσθεσε.

Αναρίθμητα νεκρά πτηνά και θηλαστικά

Ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) που αποδεκατίζει την άγρια ζωή του πλανήτη, κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο την τελευταία διετία έχει μεγάλη έξαρση. Το στέλεχος Η5Ν1 που επικρατεί προκαλεί τον θάνατο και σε αναρίθμητα οικόσιτα πτηνά και θηλαστικά σε όλο τον κόσμο.

Η Ανταρκτική και οι υποανταρκτικές νήσοι έχουν γλιτώσει τα χειρότερα, επειδή είναι απομακρυσμένες. Η κατάσταση όμως άρχισε να αλλάζει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η γρίπη των πτηνών σκότωσε ένα καφέ σκούα – ένα μεγάλο πολικό θαλασσοπούλι. Έκτοτε έχει βρεθεί και σε άλλα πτηνά, καθώς και σε θαλάσσιους ελέφαντες της Ανταρκτικής και σε γουνοφόρες φώκιες.  Οι πιγκουίνοι είναι το τελευταίο ζώο στο οποίο εξαπλώθηκε.

Πηγή: iatropedia.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις