Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Μόνα Λίζα πόζαρε γυμνή στον Λεονάρντο ντα Βίντσι; [pics]

Μόνα Λίζα

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι κατάφερε να συνδεθεί με το πιο διάσημο χαμόγελο του κόσμου. Το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

Το σκίτσο μιας topless γυναίκας, που σχεδιάστηκε εν μέρει τουλάχιστον από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, φαίνεται πως είναι της Μόνα Λίζα. Πρόκειται για ένα σκίτσο από κάρβουνο που βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης για πάνω από 150 χρόνια. Γάλλοι ειδικοί της τέχνης άρχισαν πρόσφατα να ερευνούν εξονυχιστικά το σκίτσο του 16ου αιώνα.

Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι το είχε σχεδιάσει ένας από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Μετά από τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι φαίνεται πως το σκίτσο είναι τουλάχιστον εν μέρει από τον διάσημο εφευρέτη και καλλιτέχνη. Και είναι πιθανό να είναι η Μόνα Λίζα.

“Το σχέδιο έχει μια ποιότητα στον τρόπο που το πρόσωπο και τα χέρια αποδίδονται. Κάτι που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο”, δήλωσε ο επιμελητής Mathieu Deldicque.

Ωστόσο η απόφαση βασίζεται σε κάτι περισσότερο από διαίσθηση. Οι αποκαλυπτικές ομοιότητες της διάσημης Μόνα Λίζα και του σκίτσου αποκαλύπτουν το χέρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Μόνα Λίζα

Το γυμνό σκίτσο της Μόνα Λίζα

Το σημείο που έχουν τοποθετηθεί τα χέρια και το σώμα είναι σχεδόν ταυτόσημα. Και τα πορτρέτα έχουν σχεδόν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Τα σημάδια γύρω από τις άκρες υποδηλώνουν επίσης ότι μπορεί να είχε τοποθετηθεί σε καμβά για να ανιχνευθεί το περίγραμμά του.

“Δεν είναι απαλό αντίγραφο. Εξετάζουμε κάτι που δουλεύτηκε παράλληλα με τη Μόνα Λίζα στο τέλος της ζωής του Λεονάρντο ντα Βίντι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για προπαρασκευαστική εργασία για μια ελαιογραφία”, τόνισε ο Deldicque.

Η Μόνα Λίζα ανατέθηκε από τον έμπορο υφασμάτων και αξιωματούχο από τη Φλωρεντία Francesco del Giocondo. Ήταν ένα πορτρέτο της γυναίκας του. Και έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα έργα τέχνης στον κόσμο.

Ωστόσο οι ειδικοί παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με την έκταση της επιρροής του Λεονάρντο ντα Βίντσι στο σκίτσο της topless γυναίκας. Κάποια σημεία φαίνεται να έχουν γίνει από δεξιόχειρα, ενώ ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν αριστερόχειρας.

“Πρέπει να παραμείνουμε συνετοί. Είναι δουλειά που θα πάρει χρόνο. Είναι ένα πολύ δύσκολο σχέδιο για να δουλέψουμε επειδή είναι ιδιαίτερα εύθραστο”, τόνισε ο Deldicque.

Πηγή: News.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις