Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Γυναίκα από τον Καναδά και long Covid ζητά να κάνει ευθανασία: «Δεν έχω ποιότητα ζωής»

Γυναίκα από τον Καναδά και long Covid ζητά να κάνει ευθανασία: «Δεν έχω ποιότητα ζωής»

Μια 55χρονη Καναδή δεν μπορεί πλέον να υπομένει τα συμπτώματα του long covid και την οικονομική ένδεια στην οποία την έχει καταδικάζει και ζητά από το κράτος να τερματίσει την ζωή της με ευθανασία.

Η Τρέισι Τόμσον, από το Τορόντο έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του καναδικού κράτους για νόμιμη ευθανασία, σύμφωνα με το DailyΜail, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης της υγείας της λόγω του long covid που την βασανίζει. 

«Η ποιότητα της ζωής μου με αυτή την αρρώστια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν πρόκειται για μια καλή ζωή» είπε στην DailyΜail. «Δεν κάνω τίποτα. Είναι επίπονα βαρετό», συμπλήρωσε.

Η Τρέισι Τόμσον, περνά τις 22 από τις 24 ώρες της ημέρας στο κρεβάτι εδώ και 3 χρόνια από το πρώτο κύμα της επιδημίας το 2020 όποτε και νόσησε (σ.σ. τον Μάρτιο του ’20).

Η ασθένεια έχει οδηγήσει την άτυχη γυναίκα να μην μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της. Όπως λέει η ίδια, αδυνατεί να μαγειρέψει για τον εαυτό της ενώ η σταδιακή επιδείνωση της υγείας της την έχει φέρει στο σημείο να βλέπει τις γνωστικές της λειτουργίες να χάνονται.

Ακόμα και το να δει τηλεόραση, το να διαβάσει ένα βιβλίο ή το να ακούσει μουσική είναι δραστηριότητες δύσκολες, καθώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα.

Η 55χρονη βιώνει επίσης δυσκολίες στην αναπνοή ενώ πλέον έχει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην διατροφή της, καθώς η covid-19 την έχει κάνει αλλεργική στα πάντα. Μέχρι και τον σκύλο της αναγκάστηκε να δώσει λόγω της ανικανότητας της να τον φροντίσει.

Μετά την διάγνωση της με long covid στην άτυχη γυναίκα έχουν διαγνωστεί ακόμη πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS) και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων.

 

Μια καλή μέρα, η Tomson μπορεί να καταφέρει να κάτσει καθιστή στο κρεβάτι και να περάσει κάποιο χρόνο στον υπολογιστή της.

Η απόφαση της όμως να ζητήσει την ευθανασία της είχε κυρίως οικονομικά κίνητρα. Όπως σημειώνει η ίδια, η ασθένεια την έχει κάνει να χάσει την δουλειά της ως επαγγελματίας σεφ και από τότε ξοδεύει απλώς της οικονομίες μιας ζωής οι οποίες βέβαια πρόκειται να τελειώσουν.

Η Τρέισι Τόμσον δηλώνει ότι υπάρχουν ακόμα λίγα πράγματα που μπορεί να απολαμβάνει στη ζωή. «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι ζωντανή. Ακόμα απολαμβάνω την ζωή. Τα πουλιά που τσιτσιρίζουν, μικρά πράγματα που φτιάχνουν την μέρα είναι ακόμα ευχάριστα για εμένα, είναι ακόμα απολαυστικά. Ακόμα απολαμβάνω τους φίλους μου», λέει στο CTV News Toronto.

Σημειώνεται ότι κράτος του Καναδά από το 2016 έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα MAID (Canada’s Medical Assistance in Dying), το οποίο επιτρέπει σε ανθρώπους με ανίατες αρρώστιες να τερματίσουν την ζωή τους νόμιμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις